Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ob začetku novega šolskega leta ustaljene aktivnosti policije

Slovenija | 01.09.2010, 07:55

Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ob začetku novega šolskega leta ena najpomembnejših nalog policije. Policisti bodo izvedli ustaljene aktivnosti. S stalno navzočnostjo ob šolah, vrtcih in šolskih poteh bodo prispevali predvsem k umirjanju prometa.

Ob začetku šolskega leta 2010/11 bomo na cestah, predvsem pa v bližini šol, ponovno srečevali otroke. Mnogi med njimi se bodo v šolske klopi podali prvič. Zlasti ti otroci ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti v vsakdanjem prometu. Zato policisti opozarjajo vse voznike, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo.

Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino t.i. šibkejših prometnih udeležencev. V prometnih nesrečah se redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Zaradi slabšega predvidevanja razmer v prometu in ocenjevanja hitrosti vozil pa so pogosto udeleženi kot oškodovanci v prometnih nesrečah.

Policisti bodo poleg svojih rednih nalog poostrili nadzor prometa tudi v okolici šol. Ob tem bodo ugotavljali zlasti kršitve prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola.

Poostreno bodo nadzirali tudi tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo.

Dolenjski in belokranjski policisti pa bodo za starše prvošolčkov pripravili tudi predavanja o prometni varnosti. Prvošolčkom bodo razdelili tudi pobarvanke Varno na poti v šolo in domov.

Več: Policija

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.