Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Telo svetega p. Pija (foto: Alen Salihović)
Telo svetega p. Pija | (foto: Alen Salihović)

Sv. Pij in Radio Ognjišče

Cerkev na Slovenskem | 23.09.2010, 07:59

23. septembra goduje sv. Pij. S tem svetnikom iz Pietrelcine je močno povezan tudi Radio Ognjišče, saj imamo v radijski kapeli njegove relikvije. V svojem življenju je goreče opravljal duhovniško službo, ustanovil „molitvene skupine“ in moderno bolnišnico z imenom „Hiša za lajšanje trpljenja“.

Pater Pij, rojstno ime Frančišek Forgione, se je rodil 25. maja 1887 v Pietrelcini, škofija Benevento v Italiji. V kapucinski red je stopil 6. januarja 1903, za duhovnika je bil posvečen 10. avgusta 1910. V San Giovanni Rotondo je prišel 28. junija 1916 in je tam ostal do svoje smrti 23. septembra 1968.

V petek zjutraj, 20. septembra 1918, je med molitvijo pred Križanim v koru stare cerkvice prejel stigme, ki so ostale odprte in krvaveče skozi pol stoletja.

V svojem življenju je goreče opravljal duhovniško službo, ustanovil „molitvene skupine“ in moderno bolnišnico z imenom „Hiša za lajšanje trpljenja“. Za blaženega ga je razglasil papež Janez Pavel II 2. maja 1999, za svetega pa 16. junija 2002.

Radio Ognjišče in p. Pij

Kapela Radia Ognjišče je posvečena sv. p. Piju iz Pietrelcine in bl. materi Tereziji iz Kalkute.

P. Pij je upodobljen v rdečem mašnem plašču s hostijo v roki. Gre za originalni mašni plašč, ki je na sliko položen kot kolaž. Na rokah p. Pija so vidni sledovi stigem. Slika portretno in tudi s pomočjo barv prikazuje mistično in karizmatično razsežnost Cerkve, ki je velikokrat zapostavljena. Radi pozabljamo, da je množica nerazložljivih pojavov tesno povezana z nevidnim svetom in razodetimi resnicami, ki niso od tega sveta. Zato je p. Pij na sliki postavljen v nerazpoznavno, abstraktno ozadje, ki z barvami (rdečimi in oranžnimi) simbolizira mistično zamaknjenost ob skrivnosti svete evharistije.

Mati Terezija je upodobljena z otrokom v naročju. Ta otrok je eden tistih, ki jih je v Kalkuti pobrala s smetišča in rešila gotove smrti. Že izraz njenega obličja simbolizira vso bolečino in sočutje njenega poslanstva. Iz teme tega sveta, ki se na sliki kaže v ozadju, sveti kot luč, belina njenega sarija in kaže pot upanja. Koliko zavrženih, gobavih in bolnih je našlo zatočišče pri njenih Misijonarkah ljubezni, ki tudi danes nadaljujejo njeno delo na vseh delih sveta, kjer so revni in ubogi. Podoba matere Terezije simbolizira karitativni vidik Cerkve. Spodbuja nas k čuječnosti in aktivnosti. Da spremljamo kaj se okoli nas dogaja in smo vedno pripravljeni delovati. To je tudi smisel našega radia.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...