Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kongres azijskih katoliških laikov

| 31.08.2010, 15:09 Marta Jerebič

V Seulu v Južni Koreji se je danes začel kongres azijskih katoliških laikov. Pripravlja ga Papeški svet za laike na temo »Oznanjati Jezusa Kristusa v današnji Aziji«. Gre za enega od vrste kongresov, ki jih omenjeni svet periodično in sedaj že tradicionalno pripravlja za katoliške laike in njihove škofe v različnih državah po svetu. S tem želi okrepiti vezi lokalnih Cerkva s Svetim sedežem.

Letos so za kraj, kjer bo potekal kongres, izbrali Azijo, da bi tako potrdili vztrajno oznanjevanje evangelija med narodi azijske celine. Ta je bogata z več tisočletnimi tradicijami, kulturami in religijami ter pomemben protagonist v spreminjajočem se svetu tretjega tisočletja.

Kongresa se udeležuje približno 400 ljudi, ki zastopajo krajevne Cerkve iz približno 20 držav, članic Zveze azijskih škofovskih konferenc. Posamezne delegacije vodi škof. Navzočih pa je tudi 35 delegacij iz različnih cerkvenih združenj in gibanj. Udeleženci bodo do nedelje razpravljali o dvatisočletni zgodovini poslanstva Cerkve v Aziji ter o potrebah, nalogah in izzivih evangelizacije v današnjem času. Kongres bo namenjen tudi vprašanjem krščanske vzgoje laikov, njihovemu sodelovanju v župnijah in pričevanju na različnih družbenih področjih.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...