Marjan BuničMarjan Bunič
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Romanje relikvij sv. Janeza Boska po svetu ob 200-letnici njegovega rojstva

Svet | 30.08.2010, 13:00 Marta Jerebič

Čez pet let bomo obeležili 200-letnico rojstva svetega Janeza Boska. Kot del priprav na to obletnico po svetu romajo relikvije tega zavetnika mladih in dijakov. Trenutno so v Mehiki, 11. septembra pa bodo prispele v ZDA, in sicer v San Francisco.

Sv. don Boska še posebej častijo v Latinski Ameriki. Napoved prihoda njegovih relikvij v cerkev sv. Petra in Pavla v San Franciscu v ZDA je zbudilo veliko navdušenje zlasti med tamkajšnjim latinskoameriškim prebivalstvom. Omenjena cerkev je sicer prva salezijanska cerkev v Severni Ameriki, vendar salezijancev tam ni veliko. Imajo pa pomembno vlogo v drugih državah. Zaradi njihovega izrednega prispevka, ki ga dajejo družbi, zlasti pri vzgoji mladih, so relikvije ponekod sprejeli državniki – v Nikaragvi in Hondurasu sta jih sprejela celo predsednika države. Relikvije so obiskale tudi Argentino, Brazilijo, Venezuelo, Panamo, Salvador, Bolivijo, Gvatemalo in Mehiko. Salezijanci so danes tretja največja moška redovna družba na svetu z več kot 20 tisoč člani v 130 državah. Salezijanke, hčere Marije pomočnice pa so druga največja ženska družba s 14 tisoč članicami v 90 državah.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...