Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

Lahko čevlji pripomorejo k edinosti kristjanov?

Papež in Sveti sedež | 26.08.2010, 15:39 Marta Jerebič

Znano je dejstvo, da lahko dobri čevlji pomagajo, da noge manj bolijo in olajšajo utrujenost nog. Pa bi lahko kaj pripomogli tudi za edinost med kristjani? Čevljar Adriano Stefanelli meni, da je vredno poskusiti. Ta italijanski čevljar iz Novare, znan kot eden papeževih čevljarjev, je ob splošni avdienci, 25. avgusta, papežu prinesel dva para čevljev, rdečega in belega iz satena, je poročal L'Osservatore Romano. Novico povzema agencija Zenit.

Stefanelli je povedal, da so beli čevlji enak model, kot čevlji, ki jih je naredil za moskovskega in vseruskega patriarha Kirila. Razlika je le v tem, da je patriarh želel svoje iz črnega satena. To je majhno znamenje za krepitev krščanske edinosti, je dejal 62-letni čevljar in dodal, da to pri njem ni noč novega, saj je prejšnja leta pošiljal podobne čevlje nekdanjemu patriarhu Alekseju II. v Moskvi in ekumenskemu patriarhu Bartolomeju v Carigradu.

Rokodelec je začel delati čevlje za papeža Janeza Pavla II. leta 2003, ko je na televiziji videl, kako trpi, in mu je skušal nekako olajšati bolečino. Rekel si je: „Znam delati čevlje in mu bom podaril čevlje.“ Stefanelli je naredil 5 parov čevljev tudi za papeža Benedikta XVI., par copat in dva para pohodnih čevljev za oddih v italijanskih Alpah. Čevljar je razkril, da so vsi čevlji ročno delo po načinu, ki se ga je naučil od očeta, in da za en par porabi 30 dni. Pripomnil je, da morajo biti čevlji za papeža preprosti, brez obdelovanja in s komaj zaznavno plastjo proti drsenju v usnju. Čevljar je povedal, da je zelo vesel, ko vidi, da sveti oče nosi njegove čevlje, zlasti takrat, ko se jim že pozna, da so v uporabi in ponošeni, saj to za čevljarja pomeni, da so gotovo udobni.

 

 

Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...