Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Evtanazija – rešitev iz krize zdravstva?

Svet | 17.08.2010, 19:14

Krčenje zdravstvene in pokojninske blagajne se tako kot v Sloveniji dogaja v marsikateri drugi državi. Ob tem pa se pojavlja nova skušnjava za vse tiste, ki bi radi težave reševali kratkoročno in brez ozira na vrednote: evtanazija.

Ali bodo morali zdravniki v prihodnosti ne glede na lastno prepričanje bolnikom pomagati pri samomoru? Ideja o „odstranjevanju“ tistih skupin, ki so največji 'strošek' zdravstveni blagajni, že močno trka na zakonodaje zlasti zahodnih držav. Seveda pod slogani usmiljenja in sočutja. V nekaterih državah, med njimi je Nizozemska, je evtanazija že uzakonjena.

Življenje vredno tudi v trpljenju

Spletna stran 24kul.si navaja znan primer usmrtitve Eluane Englaro v Italiji. Pacientko v komi so usmrtili z odvzemom hrane in vode, čeprav je drugače niso umetno vzdrževali pri življenju. Ob vsem tem je zaskrbljujoč tudi podatek iz sosednje Avstrije, da se podpora evtanaziji med prebivalstvom povečuje. Na to je v prispevku v zadnji številki ISIS opozoril akademik dr. Marjan Kordaš. V njem je navedel anketo Medicinske univerze v Gradcu, ki je pokazala kar 61 odstotno podporo aktivni pomoči pri umiranju. „Mar to pomeni, da javnost ni dovolj osveščena o možnostih sodobne paliativne medicine ter delovanja gibanja hospic? Da je tudi v teh primerih življenje vredno življenja?“, se sprašuje Kordaš. V tem primeru moramo po njegovih besedah nujno računati z novim navalom zahtev na zdravništvo. Z njimi pa se pod vprašaj postavlja Hipokratova prisega, ki nasprotuje usmrtitvi na zahtevo kot tudi usmrtitvi nerojenega otroka.

Ne prepustimo se trenutnemu duhu časa

Če se bo – kot kaže anketa v uvodu – še povečalo število tistih, ki podpirajo umor na zahtevo, potem velja to obravnavati kot klic na pomoč, je med drugim zapisal Kordaš. Klic na pomoč, da bi našo lovilno mrežo paliativne medicine kar najbolj razvili ter o tem kar najbolje obvestili javnost. V tem smislu želimo izraziti glasno opozorilo vsej odgovorni politiki. Naj se nikakor ne prepusti trenutnemu duhu časa, kajti usmrtitev na zahtevo ne more biti predmet pravniških ali zdravniških odločitev. Naša naloga je zdravljenje bolnega v celostnem smislu. To sliko zdravnika, ki je prek modre Hipokratove predvidljivosti preživela več kot dva tisoč let, moramo ohranjati še naprej, je svoj komentar sklenil akademik Kordaš. V celoti pa ga najdete na spletni strani 24 kul.si.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...