Rok MihevcRok Mihevc

Papežev obisk v Veliki Britaniji ključnega pomena za odnos med Cerkvama

Cerkev po svetu | 03.08.2010, 16:00 Marta Jerebič

Papežev obisk v Veliki Britaniji bo ključnega pomena za odnose med anglikansko in katoliško Cerkvijo. O tem je v pogovoru za agencijo Asianews spregovoril anglikanski teolog in profesor religije, politike in etike na univerzi v Nottinghamu, John Milbank. Po njegovih besedah je krščanstvo na splošno, še posebej pa katoliška vera v zadnjem času v Veliki Britaniji pod vse večjim napadom. Zato katoličani potrebujejo predvsem papeževo spodbudo.

Milbank meni, da bo obisk za papeža Benedikta XVI. priložnost, da popravi zmoten vtis, ki ga o njem podajajo britanski mediji. Lahko bo pokazal, da je oseba s širokim pogledom na svet in da je njegovo razmišljanje o družbi, gospodarstvu in človeških odnosih veliko globlje kot razmišljanje sekularizirane kulture.

Oktobra bo minilo leto dni od sprejetja dokumenta, ki anglikancem omogoča, da vstopijo v polno občestvo s katoliško Cerkvijo in pri tem ohranijo značilne prvine anglikanske duhovne in liturgične dediščine. S tega vidika bo zelo pomembno srečanje med papežem in anglikanskim primasom Rowanom Williamsom. Po Milbankovem mnenju bosta oba voditelja lahko pokazala, da so skupne točke veliko globlje kot razlike. S tega vidika bo pomembna tudi beatifikacija kardinala Johna Henryja Newmana. Kot pravi Milbank, anglikanci, razen nekaj skrajno mislečih, ne menijo, da jih je Newman izdal, ko je postal katoličan. Ravno nasprotno. Ponosni so na njegov dvojni prispevek k sodobnemu anglikanizmu in sodobnemu katolištvu. Newman je zato po Milbankovih besedah znamenje edinosti, saj pripada obema Cerkvama. Molitve na njegovo priprošnjo bodo zagotovo pripomogle k edinosti in oživitvi krščanske Velike Britanije, je v pogovoru za agencijo Asianews še dejal anglikanski teolog John Milbank.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...