Rok MihevcRok Mihevc

Mednarodno srečanje ministrantov v Rimu

Cerkev po svetu | 03.08.2010, 12:09 Marta Jerebič

Trg. sv. Petra v Vatikanu je preplavilo več kot 50 tisoč ministrantov in ministrantk iz 12-ih evropskih držav. Dvodnevno mednarodno srečanje poteka pod geslom Piti iz resničnega vira, vrhunec pa bo doseglo jutri, ko se bodo udeležili papeževe splošne avdience.

Romanje je pripravilo mednarodno ministrantsko združenje ob 50. obletnici ustanovitve. Nastalo je v Altenbergu blizu Koelna, zato ne preseneča, da je od 53 tisoč udeležencev kar 45 tisoč ministrantov in ministrantk prišlo iz Nemčije. Prisotne so še večje skupine iz Avstrije, Madžarske in Italije ter delegacije iz nekaterih drugih evropskih držav. „Za mlade je zelo pomembno srečanje med narodi, videti Rim in papeža,“ je v pogovoru za Radio Vatikan povedal predsednik mednarodnega združenja ministrantov Martin Gächter in dodal, da hkrati želijo poglobiti ljubezen do Jezusa in evharistije. „Vedno več župnij se zaveda pomembnosti oblikovanja skupine ministrantov, saj je to lahko pot, ki vodi v poklic duhovnika, pa tudi na splošno, da postanejo kristjani.“

Romanje poteka v letu, ko so vesoljno Cerkev pretresli številni škandali spolnih zlorab v posameznih državah. Podpredsednik združenja ministrantov Peter Hahnen je ob tem poudaril, da mednarodno srečanje kaže na vitalnost prisotnosti mladih v Cerkvi, največja udeležba doslej - podobna romanja v Rim potekajo na 4 ali 5 let - pa potrjuje, da starši zaupajo, da bodo odgovorni naredili vse za varnost otrok.

Ministranti so se dopoldne zbrali v baziliki sv. Pavla, ob 17. uri pa se bo na trgu sv. Petra začelo molitveno bdenje. Ob tej priložnosti so na trg sv. Petra prinesli kip sv. Tarzicija, zavetnika ministrantov. Mučeništvo je sredi 3. stoletja pretrpel kot mlad najstnik, ko je nosil sv. Evharistijo kristjanom v zapor. 5-metrski kip, delo švicarskega kiparja Bernarda Langa, bodo nato namestili v Kalistove katakombe, kjer je tudi grob sv. Tarzicija.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...