Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Romanje mladih na Kurešček

Slovenija | 27.08.2010, 10:40

Poletje se končuje, to se ne odraža samo s sklepom počitnic za učence osnovnih in srednjih šol, pač pa je s takšnimi besedami, konec najtoplejšega obdobja v letu, naznanil tudi vremenoslovec v zadnjem avgustovskem petku, Brane Gregorčič, ki je dejal, da se letos ne bo več ogrelo do temperatur okrog 30 stopinj.

Mladi na Kurešček k Mariji

Meteorološko jesen začne september, ko se po dobrih dveh mesecih za učence znova odprejo vrata izobraževalnih ustanov. Že tradicionalno pred začetkom šolskega in pastoralnega leta, salezijanci in sestre Hčere Marije pomočnice v sodelovanju s škofijskim odborom za mladino Ljubljana- Novo mesto ter univerzitetno pastoralo v Ljubljani, pripravljajo nočno peš romanje iz Želimelj na Kurešček k Mariji. Mladi po letih in srcu prosijo Marijo za blagoslov v novem obdobju, ko bo znova prineslo obveznosti, skrbi in polno dolžnosti ter tudi preizkušen. Ni lahko biti učenec, posebej, če želimo dobro opraviti zadane naloge in preučiti precejšnji „svežen“ učne snovi.

„Pridi in boš videl“ (Prim. Jn 39 )

Zgoraj spisani evangeljski stavek in ob njem še „Ozrl se je vame in me vzljubil“ ( prim. Mr 10, 17) sta temeljni vsebini, rdeča nit letošnjega romanja, ki vsebujeta ljubezen in usmiljenje. Program romanja se začne ob 19. uri z zbiranjem, ob 20. uri bodo sledila tri pričevanja na temo „Ljubezen in odločitev“ najprej bo o svoji odločitvi za redovniški poklic spregovorila s. Barbara, ki je ravnokar naredila zaobljube pri Hčerah Marije pomočnice, za njo bosta o skupni življenjski poti spregovorila mlada zakonca Tilen in Natalija Mlakar, poročena sta dobro leto dni in kot tretji bo pričeval salezijanec Klemen Balažič, ki bo prav tako na kratko opisal svojo ljubezen in odločitev za vstop k redovni družbi. Po molitvi s premišljevanji bo ob 22. uri, po blagoslovu inšpektorja salezijancev Alojzija Slavka Snoja, začetek peš romanja proti Golem, tam kratka molitev in odmor s piškoti ter potem na Kureščku okrog 1. ure ponoči sveta maša, ki jo bo daroval novomašnik, tudi salezijanec Grega Mašnik.

Tradicija se nadaljuje, tudi zaradi vas?

Pripravljavci romanja želijo, da bi novo šolsko in pastoralno leto začeli v veri. Kot nam je v kratkem radijskem pogovoru povedal salezijanec mag. Marko Košnik je vera, kot osebna izkušnja, zelo pomembna za mladega človeka. Če verujemo, je prvi korak, ki ga naredimo pred vsako preizkušnjo, da se naslonimo na Boga in zaupamo Mariji. Mladi, ki tako čutijo, so posebej nagovorjeni.

Zato vabljeni, da se pridružite pri romanju, začne se nocoj ob 19. v Želimljem in sklene s sveto mašo okrog 1. ure ponoči na Kureščku. Začnite novo šolsko in pastoralno leto z najboljšim.

Vreme bo!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.