Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

S klikom do podatkov o zdravniških licencah

Slovenija | 25.08.2010, 13:32

Predsednica Zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec je predstavila novo spletno aplikacijo Javni iskalnik zdravnikov in zobozdravnikov. Namen te je seznanitev pacientov, kateri zdravniki oziroma zobozdravniki so specializirani za določeno področje medicine.

Javni iskalnik zdravnikov vsebuje podatke o imenu in priimku ter področju veljavne licence za zdravnike, ki so člani Zdravniške zbornice Slovenije in imajo veljavno licenco za opravljanje zdravniške službe na območju Slovenije.

"V Zdravniški zbornici Slovenije se zavedamo odgovornosti za javno pooblastilo, da so vsi zdravniki, ki opravljajo zdravniško službo na območju Republike Slovenije, ustrezno licencirani. To pomeni, da imajo veljavno licenco, tj. so ustrezno strokovno usposobljeni za področje na katerem delajo. Obveznost delodajalca, torej zdravstvene ustanove, pa je, da zaradi varstva pacientov pred zaposlitvijo zdravnika preveri, ali ima ta veljavno licenco za področje, na katerem bo opravljal zdravniško službo," je dejala predsednica.

Dodala je, da je nadzor nad zaposlovanjem zdravnikov v pristojnosti upravnega nadzora. Le zaposlovanje licenciranih zdravnikov ter poostren upravni nadzor s strani Ministrstva za zdravje in civilne družbe lahko namreč preprečita, da bi se v sistemu pojavili zdravniki brez licence.

"Samo ustrezno izobražen, usposobljen in licenciran zdravnik je varen za paciente. In le zdravnik in pacient, ki si zaupata in sta partnerja, lahko dosežeta najboljše učinke zdravljenja. Zato se interesi zdravnika, ki potrebuje urejen zdravstveni sistem, in pacienta, ki potrebuje varen zdravstveni sistem, vseskozi prepletajo," je menila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Kalan Živčec.

Vir: Zdravniška zbornica Slovenije

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.