Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek

Cotmanova: pametna vlada bi umaknila sporna člena družinskega zakonika

17.08.2010, 12:25

Bliža se 1. september, datum napovedane naslednje obravnave Družinskega zakonika v Državnem zboru. Predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadev v Strokovnem svetu SDS Marjeta Cotman je ob tem poudarila, da je sprejem družinskega zakonika nujen.

Ovirata pa ga dva sporna člena in sicer izenačitev istospolne partnerske skupnosti z zakonsko zvezo ter dodelitev pravic istospolnim partnerjev v zvezi s posvojitvami, je povedala Cotmanova in dodala, da je družinski zakonik že predolgo v sami zakonodajni proceduri. Pametna vlada bi po njenih besedah ta dva člena umaknila in zakonik poslala v nadaljnjo obravnavo. Družinski zakonik namreč po njenem mnenju prinaša številne novosti, ki bi bile nujne za koristi otroka. Pri tem je poudarila prenos pristojnosti iz centrov za socialno delo na sodišča in uvedbo zagovornika otrokovih pravic. Sporna pa je izenačitev istospolne partnerske skupnosti z zakonsko zvezo in vprašanje posvojitev. „Do uveljavitve teh dveh členov je prišlo na podlagi politične volje“, je prepričana Cotmanova. Strokovne podlage v tem ne vidi, saj je bil 22. člen o registraciji istospolne partnerske skupnosti razveljavljen zaradi neskladja z ustavo. Istospolni partnerji so bili z njim prikrajšani glede dedovanja. Sedanja vlada bi lahko tako spremenila samo ta člen. „Želim pa poudariti to, da nobena evropska direktiva ne zavezuje članice evropske skupnosti, da izenačujejo istospolno partnersko skupnost z zakonsko,“ dodaja Cotmanova.

V Kaliforniji vsaj do decembra ne bo istospolnih porok

Pri Slovencih je po njenem mnenju družina na prvem mestu po vrednotah in ne moremo je izenačiti z istospolno skupnostjo. Tudi vprašanje posvojitev je po njenih besedah zapleteno. Vsako leto na posvojitev čaka približno 200 parov, odda pa se letno 22 otrok, kar pomeni, da le-teh primanjkuje. Z razširitvijo pravice posvojitev, bi tako zakonci na otroka čakali še dlje časa. Do zdaj pa tudi niso bile opravljene strokovne analize, kaj bi pomenilo za otroka, če je posvojen v istospolno partnersko skupnost, je še povedala Marjeta Cotman.

Ameriško prizivno sodišče v San Franciscu pa je prav včeraj zamrznilo izvajanje porok istospolnih partnerjev v zvezni državi Kalifornija vsaj do decembra, ko bo vnovič razpravljalo o primeru. S tem je razveljavilo odločitev zveznega sodnika, po kateri bi lahko do homoseksualnih porok prišlo že jutri.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...