Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Umetniki za Karitas letos za družine v stiski

Slovenija | 17.08.2010, 10:37

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka do petka 16. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas z naslovom: Nosite bremena drug drugega. Izkupiček prodanih del bo namenjen družinam v stiski.

Udeleženci: Abdulwahab AIAwahdi, Gordana Gašperin, Vlasta Arzenšek Gottstein, Tamara Burmicky, Metka Erzar, Rado Jerič, Janez Kovačič, Matej Metlikovič, Gregor Pratneker, Marjan Skumavc, Karen Soklič, s. Aleša Stritar in Adriano Velussi. Častna gosta kolonije: zakonca Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašuk. Pridružili se jim bodo tudi strokovni sodelavci kolonije: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in slikarji: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert.

V sredo, 18. 8. bo ob 20h Pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, ki ga bo vodil Jože Bartolj.

V četrtek 19. 8. bo Dan odprtih vrat, ko se lahko udeležencem pridružijo tudi drugi likovni ustvarjalci, ki želijo darovati svoje likovno delo za namen kolonije. Iz vseh nastalih in darovanih del bo ob 18. uri priložnostna razstava s kulturnim programom v katerem bodo nastopili Mladi z Gore in Vipavski tamburaši pod vodstvom Neže Žgur. Pozdravili bodo: škof Metod Pirih, župan Marjan Poljšak, ravnatelj karitas Matej Kobal in drugi gostje. Sodelujoče umetnike in nastala dela bosta predstavili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Sledilo bo družabno srečanje in možnost nakupa ali rezervacije nastalih del.

Projekt Umetniki za karitas je živa priča sodobnih likovnih umetnikov, ki darujejo za ljudi v stiski svoj talent in svoj čas. Tako je bilo do sedaj v vseh katalogih Umetniki za karitas zapisanih 917 imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali 1235 likovnih del. Skoraj 1000 del je že prodanih na 161 prodajnih razstavah po Sloveniji in tujini, druga dela so postavljena na stalnih razstavah oz. plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena. Lanska koloniji Umetniki za karitas, je bila namenjena pomoči otrokom, katerih starši so izgubili zaposlitev; uspelo nam je prodati 73 likovnih del v skupnem znesku 14.200 EUR.

Dela, ki bodo nastala v 16. likovni koloniji Umetniki za karitas bodo prav tako na ogled najprej na Sinjem vrhu, prva otvoritev razstave bo 20. novembra na Zemonu, potem pa je dogovorjenih še 10 razstav po različnih krajih v Sloveniji ter v Gorici in Trstu.

Geslo letošnje kolonije in prodajnih razstav 2010/2011 je Nosite bremena drug drugemu in je vzeto iz pisma apostola Pavla. To je tudi geslo pastoralnega leta 2010/2011 v Cerkvi na slovenskem, ki je posvečeno dobrodelnosti.

Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujemo s številnimi družinami, ki prihajajo po pomoč. Samo v Koprski škofiji je v lanskem letu prejemalo pomoč 3.800 družin, razdelili smo preko 500 ton hrane in opravili številne pogovore z ljudmi v stiski, stanje se iz dneva v dan spreminja. Podjetja padajo kot domine, propadajo tudi samostojni podjetniki, mnogi, ki so še včeraj zaslužili za preživljanje sebe in svoje družine so danes prejemniki socialne pomoči.

V koprski škofiji je 13 centrov karitas, kamor prihajajo ljudje s številnimi problemi; pripravimo jim paket, plačamo položnico, damo šolske potrebščine...To še nekako zmoremo, čeprav ni enostavno, ker je prošenj vse več. Toda ti ljudje ne prosijo samo materialne pomoči, nosijo težka bremena, ki so posledica bolezni, odnosov v družini in družbi, mnogi se čutijo ponižane in opeharjene. Naše dosedanje delo želimo nadgraditi z različnimi svetovalnimi in samopomočnimi programi. Če nam to uspe, tudi s sredstvi, ki jih bomo zbrali s prodajo likovnih del Umetniki za karitas, se bodo naši centri preimenovali v Družinske centre karitas.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...