Snemanje dokumentarca (foto: Arhiv RTV SLO)
Snemanje dokumentarca

Dokumentarni film Marija skoz' življenje

Slovenija | 13.08.2010, 21:30

Dokumentarni film „Marija skoz' življenje“ je portret znane slovenske olimpijske tekmovalke Majde Ankele Samaluk.

Majda Ankele Samaluk je bila v svoji mladosti vse stranska športnica: orodna telovadka, rokometašica in smučarka. Leta 1964 se je udeležila zimskih olimpijskih iger v Innsbrucku. Štiri leta za tem je v Grenoblu osvojila najboljšo jugoslovansko žensko uvrstitev, 12. mesto v slalomu. Čez 20 let je šele Mateji Svet uspelo dobiti za zimski olimpiadi zlato medaljo.

Majda Ankele se je po olimpiadi poročila in ustvarila družino. Z veseljem je poučevala fakultetah študente telesno vzgojo. Imela je vse, a čutila je, da v življenju obstaja še nekaj več, kar človeka lahko napolnjuje. Najprej je iskala v jogi, ki jo je uporabila tudi v profesionalne športne namene. Še vedno pa ni našla presežnega v življenju. Iskala je naprej. Odpotovala v Medžugorje, srečala Mileno in odkrivala vero v Boga. Božja Mati Marija pa ji je bila vedno blizu, še zlasti pa v največji življenjski preizkušnji.

Letos praznuje Majda letos 70 let. V svoji mladostni svežini je še vedno športno aktivna, toda sedaj predana Bogu in dobrodelnem služenju.

Film, ki bo na sporedu v nedeljo, 15. avgusta, ob 11.30 na prvem programu TV Slovenija je režiral Marko Cafnik, scenarij pa napisala Romana Kocjančič. Ponovitev filma bo 17. avgust 2010, ob 14.20 na prvem programu TV Slovenija.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem