Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Izročitev slovenskega naroda Mariji

Slovenija | 14.08.2010, 13:03

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih ter predvsem božjepotnih cerkva in kapelic, zato je veliki šmaren, kot tudi imenujemo 15. avgust, v naši verski tradiciji močno zakoreninjen. V preteklosti so ljudje na ta dan tudi veliko romali. Romanja za praznik imajo namreč globlji pomen, saj nas verujoče spominjajo, da ima naše zemeljsko potovanje cilj v nebesih.

Ob Marijinem vnebovzetju v romarskih središčih in po večini cerkva v Sloveniji potekajo slovesna bogoslužja, ki jih vodijo naši škofje in duhovniki. Večina slovesnih maš dopoldne, pri njih pa verniki skupaj s škofi in duhovniki obnovijo svojo posvetitev nebeški materi Mariji.

Odkar je Slovenija samostojna država, na praznik Vnebovzete obnavljamo svojo izročitev Materi Božji s posebno molitvijo ali z molitvijo O Gospa moja. Marija je naša sopotnica, spremljevalka, naša priprošnjica in tolažnica. Vsako leto se ji želimo iskreno zahvaliti za njeno brezmejno skrb in varstvo. Ko se ji zahvaljujemo, jo hkrati tudi prosimo, naj nam pomaga, da bi še najprej hodili pod njenim varstvom po poti žive vere, svetlega upanja in požrtvovalne ljubezni. Izročiti se Mariji pomeni izreči svoj „Da!“, „Tukaj sem!“, „Zgodi se tvoja volja!“ ali „Glej, tvoj služabnik sem, zgodi se mi po tvoji besedi!“. Izročiti se Mariji pomeni sprejeti jo k sebi, kot je to storil apostol Janez, in ji odpreti svoje življenja: truditi se za duha molitve, za odprtost do življenja, za dejavno udeležbo pri sveti evharistiji ter pri pastoralnem delu po župnijah, dekanijah in celotni škofiji.

Izročitev slovenskega naroda Mariji

Sveta Devica Marija! Ti si Jezusova Mati: ti si ga pod srcem nosila, ga rodila in si z njim pod križem trpela.
Ti si tudi naša Mati: tvoja materinska roka nas je varovala skozi vso zgodovino.
Tebi izročamo sami sebe, da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca.
Tebi izročamo naše družine, da bi bile odprte za življenje in bi mladim odkrivale duhovne vrednote.
Tebi izročamo Cerkev na Slovenskem, da bi v zvestobi evangeliju gradila edinost.
Tebi izročamo slovensko domovino, da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila.
Tebi izročamo naše rojake po svetu, da bi ostali zvesti Bogu in svoji domovini.
Tebi, naša Mati, se danes vsi skupaj posvetimo.
Sprejmi nas v svoje varstvo in nas izroči Svojemu Sinu Jezusu, našemu Odrešeniku, ki živi in kraljuje vekomaj.
Amen.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...