Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Dom Cvetane Priol s kapelo (foto: Wikipedia)
Dom Cvetane Priol s kapelo | (foto: Wikipedia)

Cvetana Priol – na poti svetništva

Slovenija | 11.08.2010, 12:06

V mariborski stolnici bo nocoj ob 19. uri obletna sveta maša za božjo služabnico Cvetano Priol. Po rodu je bila Mariborčanka, po poklicu pa učiteljica glasbe. Zaradi bolezni je veliko pretrpela, vendar je trpljenje junaško prenašala v popolni predanosti Bogu.

Umrla je v sluhu svetosti 11. avgusta 1973. Kongregacija za zadeve svetnikov je leta 2003 dala dovoljenje za začetek zbiranja gradiva za njeno beatifikacijo.

Cvetana Priol je bila doma iz Maribora, kjer je končala klasično gimnazijo. Po njej je nadaljevala študij glasbe na akademiji v Gradcu in v Ljubljani. Med drugo svetovno vojno so Nemci Priolovo družino preselili v Gradec. Leta 1944 je morala Cvetana oditi na prisilno delo v nemško tovarno tankov v Kápfenbergu.

Po drugi svetovni vojni se je družina vrnila v Maribor in Cvetana je začela poučevati glasbo. Zaradi bolezni je morala za nekaj časa pustiti šolo. Ko si je nekoliko opomogla, je bila leta 1956 nastavljena kot učiteljica glasbe na Državni glasbeni šoli v Mariboru, kjer je poučevala do upokojitve leta 1969. Zadnja leta je veliko trpela zaradi bolečin v želodcu. Bolezen je junaško prenašala v popolni predanosti Bogu.

Umrla je v sluhu svetosti. Njen duhovni voditelj jezuit p. Jakob Lavra je o njej zapisal: "Cvetana je svoje življenje ponudila Bogu kot zadostilno žrtev, da Bog ohrani Slovencem vero in Cerkev. Bog je to njeno ponudbo sprejel. Kmalu se je začel njen križev pot po bolnišnicah in sanatorijih. Trajal je do njene smrti leta 1973."

Cvetana Priol je pisala duhovni dnevnik, ki je izšel leta 1997 pod naslovom Darovana. Pozneje je izšla še knjiga Cvetana Priol na poti svetosti, v kateri so zbrani še nekateri dnevniški zapisi, pesmi, prozni spisi in pričevanja. Kongregacija za zadeve svetnikov je leta 2003 dala dovoljenje za zbiranje gradiva za njeno beatifikacijo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...