Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Ljudmila Novak (foto: ARO)
Ljudmila Novak

Boxmark rešitev za Prevent Global?

Slovenija | 06.08.2010, 21:20

Podjetje Boxmark Leather, ki v Kidričevem proizvaja usnjene prevleke za avtomobilske sedeže, je med tremi interesenti za vstop v družbi Prevent Global in Prevent avtomobilski deli najboljši ponudnik, je povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. NSi: Podjetje je v širši ptujski okolici znano kot podjetje, ki je mačehovsko in izkoriščevalsko do zaposlenih.

Radićeva se je s premierjem Borutom Pahorjem v Ljubljani pogovarjala o možnostih pomoči države interesentom za vstop v družbi Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. "Boxmark že sam nastopa v vlogi strateškega partnerja in je sposoben zelo hitro, v kratkem času zagnati proizvodnjo naprej," je ministrica pojasnila, zakaj je podjetje s Kidričevega najboljši interesent.

V šestih mesecih naj bi podjetje Boxmark Leather, ki v Kidričevem izdeluje usnjene prevleke za avtomobilske sedeže, zaposlilo od 500 do 700 ljudi, v primeru pridobitve enega od želenih poslov pa bi v enem mesecu takoj zaposlil 250 ljudi, je pojasnila ministrica.

Ostala dva ponudnika sta bila po besedah Radićeve bolj v vlogi organizatorja poslov za multinacionalne družbe. "S tega vidika noben od ponudnikov ni prinesel trdnih zagotovil, da so ti strateški partnerji pripravljeni dejansko vlagati v Prevent," je dejala ministrica.

V družbi Boxmak so na novinarski konferenci potrdili, da so eden od interesentov za slovenjgraški Prevent. Delo bi lahko zagotovili nekaj sto delavkam, in sicer na različnih lokacijah, tudi v koroški regiji, je na sedežu podjetja v Kidričevem povedal direktor družbe Marjan Trobiš. V Boxmarku ocenjujejo vrednost projekta na 12 do 15 milijonov evrov, za oceno višine morebitne državne pomoči pa je zaenkrat še prezgodaj, pravijo.

NSi: Ministrica Radićeva je glede Boxmarka v zmoti

Nad vsem so skeptični v NSi, kjer so zapisali, da je gospodarska ministrica Darja Radić glede podjetja Boxmark Leather, ki naj bi bil najboljši ponudnik za reševanje Prevent Globala, v veliki zmoti. "Po naših informacijah je podjetje Boxmark v slabem finančnem položaju, že nekaj let naj bi poslovalo z več milijonsko izgubo. Ta je leta 2008 znašala kar slabih pet milijonov evrov. Delavke in delavci v rednem delovnem razmerju delajo v treh izmenah, v nevzdržnih delovnih pogojih, plače za opravljeno delo pa so pod zakonsko priporočeno minimalno plačo. Podjetje tako krši osnovne človekove pravice, saj delavkam ne zagotavlja osnovnih pogojev za delo. Ministrico javno sprašujemo, ali je resnično preverila, če je podjetje Boxmark najboljše za reševanje Preventa, ko je samo v velikih težavah, in kje ima podlago za takšno odločitev," se sprašujejo v Novi Sloveniji.

"Ministrica za gospodarstvo Darja Radić se je, vsaj po nam dostopnih informacijah, prenaglila v svojih ugotovitvah glede podjetja Boxmark. Podjetje je tudi v širši ptujski okolici znano kot podjetje, ki je mačehovsko in izkoriščevalsko do zaposlenih. Za delo v treh izmenah po 40 ur tedensko delavke prejmejo plačilo, ki naj bi povprečno znašalo manj kot 500 evrov. To je vsekakor zgovoren podatek, ki kaže na to, da podjetje nima najboljšega odnosa do zaposlenih," trdijo v NSi in kot zgovoren primer o nemogočih razmerah v Boxmarku navajajo, da je bilo pred nedavnim na urgenco ptujskega zdravstvenega doma urgentno pripeljanih 17 pacientk, delavk Boxmarka. "Vzrok so bile slabosti in dehidriranost na delovnem mestu. Podjetje, ki ima takšen odnos do zaposlenih, bo zagotovo težko »reševalo« podjetja Prevent Global. V Novi Sloveniji trdimo, da lahko Prevetn Global rešujejo le podjetja, ki imajo urejene finančne odnose in tudi normalen človeški odnos do svojih zaposlenih. Dvomimo, da podjetje Boxmark ustreza tem kriterijem. Njihov morebitni vstop v Prevent Global bi pomenil še zadnji žebelj v krsto nekdanjega koroškega ponosa. Ali pa se gospa ministrica oklepa edine rešilne bilke, pa čeprav je zelo krhka," je za Radio Ognjišče povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Slovenija, Politika
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...