Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Vpliv Matere Terezije močno prisoten v svetu tudi danes

Cerkev na Slovenskem | 26.08.2010, 05:00 Marta Jerebič

Spominjamo se stoletnice rojstva blažene Matere Terezije, ustanoviteljice redovne skupnosti misijonark ljubezni. To obletnico bomo obeležili tudi v Sloveniji. Najprej bodo v prostorih Galerije Družina predstavili knjigo z izbranimi spisi Matere Terezije z naslovom Pridi, bodi moja luč.

V župnijski cerkvi na Ježici v Ljubljani bo ob 18. uri molitvena ura, ki jo bodo pripravile misijonarke ljubezni, nato pa bo ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres ob 19. uri daroval slovesno sveto mašo v počastitev njenega spomina.

Kot v sporočilu za javnost piše Tiskovni urad Slovenske škofovske konference, je vpliv Matere Terezije tudi trinajst let po njeni smrti v svetu močno prisoten. Redovna skupnost misijonark ljubezni, ki jo je ustanovila pred 60. leti, širi svojo dejavnost dela za uboge. Njen način življenja še vedno vzbuja pozornost, medtem ko teče postopek za njeno kanonizacijo. Cenijo jo zlasti mladi, ki jim je ta redovnica zgled, kako povezati vero in pravičnost v skladno celoto.

Duhovna dediščina Matere Terezije je kombinacija njene predanosti najbolj ubogim med ubogimi in njene duhovnosti, ki sta med seboj tesno prepleteni. Vse, kar je delala, je izhajalo iz njene globoke vere in svetosti. Najbolj zgovorna značilnost njene duhovnosti je molitev, saj je molila vsak dan in prosila, naj Božja luč sveti skozi njo tako, da tisti, ki bodo prišli v stik z njo, ne bodo več videli nje, ampak Jezusa. Od tod tudi njeno vodilo in naslov zbirke njenih spisov: Pridi, bodi moja luč.

Mati Terezija je zapustila svojo prvotno redovno skupnost in se napotila v obubožane indijske mestne četrti, da bi odgovorila na akutne potrebe ljudi, kjer koli so se nahajali. Njeno poslanstvo danes nadaljuje 5.000 sester redovne skupnosti misijonark ljubezni, ki delujejo v 762. skupnostih v 135 državah sveta. Terezijina redovna karizma se je razširila tudi na duhovnike in brate, imenovane misijonarji ljubezni, kakor tudi na laiške misijonarje ljubezni, ki vodijo sirotišnice, zavetišča za bolnike z aidsom, begunske centre in domove za invalidne.

Mati Terezija se je rodila 26. avgusta 1910 v Skopju, umrla pa je 5. septembra 1997 v Kalkuti. Komaj dve leti po njeni smrti je vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov sprožila postopek za razglasitev za blaženo in ga na osnovi čudežnega ozdravljenja na njeno priprošnjo leta 2002 tudi sklenila. Mati Terezija iz Kalkute je bila za blaženo razglašena 19. oktobra 2003, njen godovni dan pa se praznuje 5. septembra. Postopek razglasitve za svetnico bo sklenjen, ko bo znano in dokazano še drugo čudežno ozdravljenje na njeno priprošnjo.

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.