Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Kramberger: Naša država ni še niti prav socialna niti pravna

Slovenija | 14.08.2010, 11:39

V veliki večini duhovniki živijo, kar pridigajo, ne nalagajo bremena, ki ga sami ne bi nosili, je v pogovoru za Večer dejal mariborski nadškof Franc Kramberger. Zaradi nekaj primerov spolnih zlorab pa so duhovniki po njegovih besedah že vnaprej ožigosani. "Saj otroka ne smeš več niti pobožati, čeprav z najboljšim namenom," je dodal.

"Ničesar ne pošiljamo pod preprogo v Cerkvi na Slovenskem, ne zatiskamo si oči, posebna komisija spremlja te pojave in pomaga škofom. Pa duhovnikom. In žrtvam. Nočemo dajati videza, kakor da to ni tudi pri nas pričujoče," je o spolnih zlorabah dejal mariborski nadškof.

Ti primeri pri nas po njegovih besedah sicer niso številčni, a "vsak primer je boleč, tudi če bi bil en sam, bi bil odveč". "Po drugi strani se duhovnikom godi tudi velika krivica. Za vsako malenkost že pride obsodba, vnaprej so ožigosani," meni Kramberger.

Pedofilija po njegovem prepričanju ne bo rešena, tudi če se celibat ukine, saj gre tu za človekovo integriteto. Kot poudarja, je veliko odvisno od vzgoje v bogoslovju in na teološki fakulteti.

Glede odnosov med Cerkvijo in državo je Kramberger dejal, da je treba za njihovo ureditev še veliko narediti. "Na začetku smo ostali s sporazumevanjem, a ni volje, da bi se nadaljevalo," je dejal in dodal, da se zdi, kakor da se država boji.

"Naša država ni še niti prav socialna niti pravna. Ljudje niso zadovoljni, državnim institucijam ne zaupajo. Resigniranost se širi, obup, brezizhodnost, črnogledost. Ljudje preprosto nimajo občutka, da je država na njihovi strani. Drži, veliko je bilo storjeno minulih 20 let, ampak vedno bo pred našo vlado pot, ki je še ni prehodila. Pot do človeka. Malega človeka," meni Kramberger. Ob tem dodaja, da je tudi pred Cerkvijo pot, ki je še ni prehodila - po do prav vsakega vernika.

Cerkev je sicer po njegovih besedah takoj dojela nesrečo delavcev, ki so ob propadu velikih podjetij v mariborski nadškofiji izgubili delo. "Priskočili smo na pomoč, poleg Rdečega križa je naša Karitas takoj šla v Slovenj Gradec in pomagala preventovcem. In že prej Muri. Za to smo poklicani. Cerkev ima odprte oči. In roke. Pomaga, kolikor more. Duhovniki so zaskrbljeni. In solidarni. Živijo z verniki, nesreča vernikov je tudi duhovnikova nesreča," poudarja nadškof.

"Cerkev se mora stalno prenavljati, ves čas mora iskati nove metode približevanja vernikom," pravi. Prav Marijini prazniki po njegovih besedah pokažejo notranjo vernost slovenskega naroda, saj so takrat cerkve polne in romanja zelo obiskana. A to še ne pomeni, da je versko življenje popolno, opozarja.

Po njegovem mnenju mora Cerkev po poti nove evangelizacije in evangelij približati sodobnemu človeku. Kot pojasnjuje, se je na evharističnem kongresu pokazalo, da ne bo toliko pomembno oznanjevanje, ampak pričevanje z lastnim zgledom. "Vernost slovenskega človeka ne bo propadla. Morda se bo zmanjšala, postala jasnejša in pristnejša," trdi Kramberger. Kot dodaja, pa se Cerkev ne sme bati manjšine, saj ni toliko važno število kristjanov, ampak pristno krščanstvo.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...