Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Haiti - kraj sirot

Svet | 20.07.2010, 07:59

Razmere na Haitiju so tudi pol leta po rušilnem potresu, ki je državo prizadel 12. januarja, še vedno dramatične. Najgloblje rane, ki tarejo ta najrevnejši narod na zahodni polobli, pa niso tiste, povezane s počasnim obnavljanje, marveč tiste, ki so vtisnjene v žalostne poglede številnih otrok poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Razmere se od potresa niso bistveno spremenile

Veliko haitijskih otrok je po hudi naravni katastrofi ostalo sirot, številni pa so prisiljeni v suženjstvo ali spolno izkoriščani. Razmere so zelo tragične, je v pogovoru za radio Vatikan dejal odgovorni za projekte za Haiti pri dobrodelni organizaciji Terre des Hommes Giori Ferrazzi. Pojasnil je, da se razmere na Haitiju od potresa niso bistveno spremenile. Veliko otrok je zapuščenih, prepuščenih samim sebi, brez enega ali obeh staršev, številne pa so posvojile haitske družine, ki z njimi grdo ravnajo ali pa jih celo izkoriščajo kot hišne sužnje.

Brez nadzora se dogajajo velike zlorabe otrok

Organizacija Terre des Hommes se sicer posveča predvsem zaščiti otrok, Ferrazzi pa je pojasnil, da sta največji težavi na tem področju zlorabe otrok in trgovina z njimi. Razmere so zelo resne, saj se trgovina z otroki ni zaustavila niti v prvih dneh po potresu, je opozoril Ferrazzi in spomnil, da so takoj po potresu mnogi haitski otroci bili prepeljani v druge države tudi brez dovoljenja za to. Tisti, ki so ostali v državi, pa so pristali tudi v rokah takšnih družin, ki jih izkoriščajo, saj nad posvojitvami oziroma nad skrbjo za te otroke ni vzpostavljenega nikakršnega nadzora. To praktično pomeni, da haitske sirote lahko pristanejo v rokah kogar koli.

Krutost ne pozna meja

Medtem se otroci, ki živijo na cesti in so stari od šest do deset let, lahko zanašajo zgolj nase. Nimajo hrane, ne strehe nad glavo ne zdravstvene oskrbe, povsem so odvisni od prijaznosti mimoidočih, predvsem tujcev, zlahka pa postanejo plen tihotapcev, ki jih največkrat odpeljejo v sosednjo Dominikansko republiko. Ta država je, pravi Ferrazzi, znana po razširjeni prostituciji otrok, organizacija Terre des Hommes pa je naletela tudi na primere, ko so dominikanske družine otroka posvojile zato, da bi jih ta spolno zadovoljeval.

Potres zahteval več kot 200.000 smrtnih žrtev

Od potresa si približno 500 sirotišnic prizadeva, da bi te otroke pridružile njihovimi družinami ali pa jim našle nov dom. Stanje je zelo kočljivo, je še opozoril Ferrazzi in dodal, da organizirajo številne aktivnosti za družine, ki so posvojile sirote, v sklopu katerim jim nudijo izobrazbo, hrano in zaščito. Ferrazzi upa, da bo s to pozornostjo mogoče vsaj zmanjšati trgovino z otroci.

Mnoge družine na Haitiju še vedno živijo v kolibah iz kartonov in lesa tik ob cestah. Pol leta po potresu, ki je terjal več kot 200.000 smrtnih žrtev in več kot 300.000 ranjenih, se je le 28.000 od 1,5 milijona Haitijcev, ki so ostali brez strehe nad glavo, vselilo v nove domove.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...