Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Vatikan že tretje leto zapored s primanjkljajem

Cerkev po svetu | 12.07.2010, 13:48 Marjana Debevec

Vatikan je konec minulega tedna predstavil finančno poročilo za leto 2009, ki ga je sklenil s primanjkljajem. Stanje se sicer po gospodarski krizi izboljšuje, povečanje prihodkov pa beležijo v nabirki Petrov novčič.

Sveti sedež za leto 2009 beleži 4 milijone evrov primanjkljaja. Prihodkov je bilo 250 milijonov evrov. Največ denarja so kot običajno porabili mediji, zlasti Radio Vatikan. V vseh ustanovah Svetega sedeža je zaposlenih več kot 2700 ljudi, od tega 1650 laikov. Vatikanski guvernatorat, ki upravlja vatikansko ozemlje in strukture, beleži skoraj 8 milijonov evrov primanjkljaja. V Guvernatoratu – Državi mesta Vatikan je zaposlenih približno 1900 ljudi, od tega so skoraj vsi laiki.

Veliko denarja so lani namenili za obnovo stebrišča na trgu sv. Petra in rimskih patriarhalnih bazilik, pa tudi za zagotavljanje varnosti znotraj vatikanske države. Posebej je izpostavljena obnova vatikanske apostolske knjižnice, ki jo bodo predvidoma znova odprli septembra.

V nabirki Petrov novčič – gre za darove, ki jih papežu pošljejo krajevne Cerkve, se je lani zbralo 82,5 milijonov dolarjev. Največ so prispevali katoličani iz ZDA, Italije in Francije. Vatikan ob tem - glede na število katoličanov v državi - izpostavlja prispevek Koreje in Japonske. Škofije po svetu so prispevale 31 milijonov in pol dolarjev. Največ znova iz ZDA, sledijo nemške škofije. Svet kardinalov, ki je finančno poročilo obravnaval na zasedanju konec tedna, se je zahvalil vsem tistim, ki radodarno in pogosto anonimno podpirajo apostolsko in karitativno poslanstvo svetega očeta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...