Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kardinal Ouellet: škofje morajo biti sposobni, preudarni in potrpežljivi

Svet | 01.07.2010, 10:53 Marta Jerebič

Za novega prefekta kongregacije za škofe je sveti oče imenoval 66-letnega quebeškega nadškofa in kanadskega primasa kardinala Marca Ouelleta. Papež je namreč zaradi dosežene upokojitvene starosti sprejel odstop kardinala Giovannija Battista Re-ja. Tako je to službo prvič prevzel kardinal iz Severne Amerike.

Marc Ouellet se je rodil 8. junija 1944 v kraju Lamotte v kanadski škofiji Amos, leta 1968 pa je bil posvečen v duhovnika. Študiral je na papeški univerzi svetega Tomaža Akvinskega in Gregoriani v Rimu, kjer je leta 1983 doktoriral iz dogmatike. Zatem je deloval kot profesor in slednjič kot rektor bogoslovja v Montrealu. Od leta 1997 do 2001 je predaval na papeškem inštitutu za zakon in družino v Rimu. Oktobra 2001 je bil posvečen v škofa in bil imenovan za tajnika Papeškega sveta za edinost kristjanov. Deloval je tudi v komisiji za verske odnose z Judi. Leto zatem ga je papež Janez Pavel II. imenoval za nadškofa v Quebecu in katoliškega primasa v Kanadi. V kardinala ga je povzdignil leta 2003.

Kardinal Ouellet je na tiskovni konferenci sprejel to pomembno službo s hvaležnostjo, pa tudi s strahom. V imenovanju vidi znamenje velikega zaupanja, strah pa občuti, ker je nova služba združena s težko in velikansko odgovornostjo. Po kardinalovih besedah imajo škofje ključno vlogo v življenju Cerkve in morajo biti sposobni, preudarni in potrpežljivi pri sodelovanju s cerkvenim občestvom. Dejal je, da bo škofom pomagal, da bodo dobri škofje, pri čemer bo spoštoval njihov individualni slog in osebnost. Ouellet pričakuje, da bo službo prevzel konec avgusta ali začetek septembra.

Kardinal Ouellet sicer slovi kot spodbuden teolog in uči podobno kakor papež Benedikt. Papež ga je leta 2005 imenoval za člana škofovske sinode o evharistiji in je bil izvoljen za voditelja komisije, ki je izdelala sklepno izjavo te sinode. Leta 2008 je gostil mednarodni evharistični kongres v Quebecu.

 

Svet, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...