Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Prevent Global gre v stečaj

Slovenija | 30.07.2010, 12:21

Uprava družbe Prevent Globala bo podala predlog za uvedbo stečajnega postopka nad družbo. Vodstvo podjetja je s tem na že seznanilo zaposlene, poročajo slovenski mediji. Direktorica centra za socialno delo Slovenj Gradec: „Stečaj je velika katastrofa za Koroško.“

Skupno okoli 1300 zaposlenih v podjetjih Prevent Global in Prevent avtomobilski deli sicer danes pričakuje izplačilo plač za mesec junij. Če plač ne dobijo, sta podjetniška sindikata za ponedeljek že napovedala stavkom, prvi mož družbe Renato Kranjc pa je pred dnevi napovedal, da bo v tem primeru družba šla v steča. Za kaj se je družba že danes odločila za začetek stečajnega postopka, še ni znano.

Zaposleni nimajo poravnanih prispevkov za dva meseca, zaradi česar je davčna uprava blokirala račun podjetja, vodstvo Prevent Globala pa je državo zaprosilo za eno- do dveletni zamik plačila šestmesečnih prispevkov za zaposlene. To bi med drugim pripomoglo tudi k izplačilu neto plač za junij, ki jih danes pričakujejo zaposleni.

Dogajanje v Prevent Globalu spremlja tudi Center za socialno delo Slovenj Gradec, ki je v stiku s sindikatom in socialno službo v podjetju. Direktorica centra Boža Vitežnik Raj je za naš radio povedala, da v primeru, če plače ne bodo izplačane pričakujejo veliko povpraševanje po enkratni denarni pomoči. Na vprašanje, kdo bo pri pomoči imel prednost, je povedala: „To so družine, kjer sta oba zaposlena v Preventu, mame samohranilke, bolni itn., tako da ta grobi izbor je bil že narejen, ampak pravico do vloge za enkratno denarno pomoč imajo vsi“.

Tudi same vloge so že na sedežu Preventa in direktorica poudarja, da bodo v slovenjgraškem centru sprejemali vse vloge, ne glede na to, od kod prihajajo zaposleni: „Tu se bomo približali ljudem, kajti v Preventu so dejansko zaposleni ljudje s cele Koroške, tudi z velenjskega konca. Da jim ne bo treba hoditi na center Ravne, Dravograd, Radlje, bomo te vloge zbirali tu in jih potem poslali na pristojne centre za socialno delo.“ Vitežnik Rajeva je v četrtkovem pogovoru za Radio Ognjišče opozorila na dejstvo, da so zaposlene večinoma ženske ene starostne in izobrazbene strukture ter misli, da bi bil stečaj „velika katastrofa za Koroško“.

Dogajanje spremlja tudi Mestna Občina Slovenj Gradec, ki je vzpostavila posebno proračunsko postavko za pomoč vsem, ki bi se po stečaju odločili za samozaposlitev. Po besedah župana Matjaža Zanoškarja je trenutno za to predvidenih približno 20.000 evrov sredstev. Hkrati vidi možnosti nove zaposlitve v drugih podjetjih, saj da bi slovenjgraško gospodarstvo lahko absorbiralo do 40 novih delovnih mest.

Slovenija, Politika
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...