Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Srečanja z misijonarji na Krištofovo in hkrati Jakobovo nedeljo

Slovenija | 22.07.2010, 17:57

V Cerkvi na Slovenskem bomo v nedeljo, 25. julija 2010, praznovali Krištofovo nedeljo, ki jo zaznamuje misijonska akcija Miva. Po župnijah v Sloveniji ta dan potekata blagoslov vozil in prostovoljna nabirka za misijonska vozila.

Poleg Krištofove pa bomo obhajali tudi Jakobovo nedeljo. Sveti Jakob je bil apostol in mučenec ter je med slovenskimi verniki zeljo priljubljen svetnik, saj mu je v naši državi posvečenih več kot 60 cerkva. Največ vernikov pa vsako leto poroma v kraj, kjer je njegova grobnica - to je Santiago de Compostela, letos pa je tam še posebej slovesno, saj poteka t. i. kompostelsko leto. Jeseni bo tja poromal tudi papež Benedikt XVI. O vsem tem in tudi o novem vodniku se je z Marjeto in Metodijem Riglerjem, pobudnikoma slovenskega društva poti sv. Jakoba, pogovarjal sodelavec Alen Salihović.

Misijonska molitvena zveza vabi na srečanja

Misijonska molitvena zveza že deset let spremlja naše misijonarje z molitvijo. Vsako leto pa se na zadnjo nedeljo v mesecu juliju, letos je to v nedeljo 25. julija, srečamo z misijonarji, ki so takrat na dopustu. Tudi letos vas vabimo. Z veseljem se bomo srečanja udeležili člani Misijonske molitvene zveze, toda ne le člani – vabimo tudi vse, ki z molitvijo, dobrimi željami in darovi podpirate naše misijonarje. Naši misijonarji nam imajo veliko povedati, mi pa jim bomo z veseljem prisluhnili.

Srečanja bodo:

  • za Pomurje pri sv. Ani – Boreči, župnija Gornji Petrovci, s sveto mašo ob 16. uri,
  • za Štajersko v Olimju z molitveno uro, ki se bo začela že ob 15. uri, sveta maša pa bo ob 16. uri,
  • za Gorenjsko v Tržiču z molitveno uro ob 18. uri in sveto mašo ob 19. uri,
  • za koprsko škofijo v Kopru pri Sv. Marku z molitveno uro ob 16.30 in sveto mašo ob 17. uri.

Na vseh krajih nas bo po maši nagovoril misijonar, sledilo bo veselo druženje.

Vodja misijonske molitvene zveze Anton Pačnik je v tedenski rubriki zapisal: Četudi so naša srca polna navdušenja ob poslušanju misijonarjev, ki so na dopustu, nad Božjo milostjo, ki se po njih razliva na misijonskih poljih, kjer delujejo, bomo tudi v tem tednu izbrali enega našega misijonarja in zanj še posebej molili. Tokrat bodo naše misli, želje in molitve pohitele zopet v Zambijo, kjer že 52 let deluje misijonar pater Radko Rudež. Rodil se je leta 1922 v Vrhpolju pri Vipavi in bil posvečen v duhovnika 1946 v Novi Gorici, nakar je stopil k jezuitom leta 1949 in napravil večne zaobljube 1963. Bog ga je klical na misijonska polja. Odločno se je odzval temu klicu in stopil na misijonska tla v Zambiji leta 1959. Danes je starček, ki s ponosom prelistava knjigo svojega življenja. V njej so naslovi, ki jih je napisal Bog, sam pa je pod te naslove pisal bogate vsebine, ki jih danes 88 letni misijonar rad posreduje tudi nam.

»Sedaj že leto dni živim v tej naši »Chula House«, našem Domu za ostarele jezuitske misijonarje. Živim od spominov. Bog je bil res dober do nas. V Zambiji se mi je od leta 1967 pridružilo osem hrvaških jezuitov in osem slovenskih. Zanimivo: od Hrvatov so trije umrli, dva sta sedaj v pokoju v Zagrebu, eden posojen za hrvaško emigracijo v Kaliforniji, dva sta odšla po svojih poteh. Od Slovencev smo še vsi tukaj – razen p. Jožeta Kokalja so odpoklicali za provinciala nazaj v Slovenijo.«

Nato se v njegovih pripovedih vrstijo župnije, kjer je deloval, cerkve, ki jih je s sobrati gradil, šole v katerih je maševal, nova misijonska središča, ki so jih ustanavljali in je bil s temi projekti najtesneje povezan. Tudi s prav posebno pastoralo se je moral soočiti. Takole pravi: »Mene so leta 1968 poslali za župnika v Chelston, veliko novo predmestje, zgrajeno zaradi vojaškega in civilnega letališča. Poljski pater je kmalu po imenovanju umrl. Živel je pri Bratih od Boga, ki so tam v bližini imeli svojo psihiatrično bolnico. Tako sem tudi jaz tam stanoval in od tam vodil župnijo. Najbolj pomembno je bilo obiskovanje družin priseljencev. Kar nekaj nad tisoč je bilo katoliških.«

Njegovo misijonarsko življenje je okronano z mnogimi bogatimi darovi, ki jih je sprejel od Gospodarja žetve in bogatih sadov neumornega misijonarja.

Misijonska molitvena zveza se skupaj s patrom Radkom Rudežem veseli Gospodove dobrote, ki se je razlivala po njegovih misijonarskih rokah in zanj, kakor tudi za njegovo apostolsko delo, moli.

Počitniški dnevi pri Sv. Duhu pri Škofji Loki

Obiskalo smo otroke, ki se vsako leto zberejo pri sestrah uršulinkah pri Sv. Duhu pri Škofji Loki. S. Irena Mohorič in animatorji so pripravili prijetne počitniške dni – letošnja tema je bila promet, v zelo konkretne in poučne teme pa so vpletli tudi Noeta in njegovo barko. Vodne igre, zabavni večer, delavnice, zanimivi gostje – vse to so je zaznamovalo tri dni in prevzelo več kot 50 otrok, starih od 5 do 12 let.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...