Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Rode pri zlati maši (foto: p. Robert Bahčič)
Kardinal Rode pri zlati maši

50 let duhovništva kardinala Rodeta

Cerkev na Slovenskem | 03.07.2010, 18:00

Kardinal Franc Rode praznuje 50. obletnico duhovniškega posvečenja. Slovesnost ob tem jubileju je danes potekala v vatikanski baziliki. Prisotnih je bilo 54 duhovnikov ter 14 kardinalov in skofov ter veliko ljudi, med njimi tudi kar nekaj Slovencev. Nagovor med mašo je imel vrhovni predstojnik frančiškanov, Jose Rodriguez Carballo, ki se je kardinalu Rodetu zahvalil za radodarno in neutrudno služenje Cerkvi, še posebej na področju posvečenega življenja.

Vrhovni predstojnik frančiškanov je v pridigi opisal Rodetovo življenjsko pot, na kateri je dozorel njegov poklic duhovnika. Omenil je tudi njegove pridigarske veščine, zlasti njegove nagovore na Brezjah. Kot je dejal, se je v 50-ih letih duhovništva kardinala Franca Rodeta marsikaj spremenilo, ostala in povečala pa se je ljubezen do tistega, ki ga je poklical. "V poslanstvu duhovnikov se vse vrti okoli prizadevanja biti prepričani in prepričljivi pričevalci Kristusa duhovnika", je dejal msgr. Carballo.

 

Jose Rodriguez Carballo
Jose Rodriguez Carballo © p. Robert Bahčič

Duhovnik mora negovati svoje duhovno življenje, biti mora človek molitve. Od tega je odvisna evangeljska plodovitost duhovniškega poslanstva. Molitev tako ni le še ena dejavnost v življenju in pastoralnem delovanju, ampak najpomembnejša stvar, kot je večkrat spomnil tudi Benedikt XVI. "Če je molitev prioriteta v življenju duhovnika," je dejal vrhovni predstojnik frančiškanov, "pa je evharistija vir in vrhunec njegovega poslanstva. Duhovnik v evharistiji najde moč in pogum, da lahko služi Božjemu ljudstvu in ga vodi po poteh vere".

Romarji pri zlati maši v vatikanski baziliki
Romarji pri zlati maši v vatikanski baziliki © p. Robert Bahčič

Kardinal Franc Rode je bil rojen 23. septembra 1934 v Ljubljani in je doma z Rodice pri Domžalah. Šolo je najprej obiskoval v bližnjih Jaršah in nato v Domžalah, maja 1945 pa je z družino zapustil Slovenijo in odšel v Avstrijo, tako da je šolanje nadaljeval najprej v begunskem taborišču v Judenburgu, nato na gimnaziji v Lienzu in v Spittalu ob Dravi. Kot mnogo drugih družin, se je tudi Rodetova izselila v Argentino, kjer je sin Franc v Buenos Airesu nadaljeval šolanje, leta 1952 pa je stopil v misijonsko družbo lazaristov. V bogoslovje je vstopil v Buenos Airesu: študijska pot pa ga je nato prek Rima pripeljala v Pariz, kjer je bil leta 29. junija 1960 posvečen v duhovnika. Tri leta kasneje je v francoski prestolnici doktoriral iz bogoslovja in se leta 1965 vrnil v Slovenijo, kjer je bilo njegovo prvo službeno mesto pri Sv. Jožefu v Celju. Leta 1967 je prišel v Ljubljano, kjer je postal ravnatelj bogoslovcev lazaristov, hkrati pa je začel predavati na Teološki fakulteti. Po šestnajstih letih bivanja v domovini ga je pot ponovno zanesla v tujino, v Vatikan, kjer je leta 1981 prevzel službo v takratnem papeškem Tajništvu za dialog z neverujočimi, do imenovanja za novega ljubljanskega nadškofa pa je bil od ustanovitve marca 1993 tajnik Papeškega sveta za kulturo.

 

Kardinal Franc Rode
Kardinal Franc Rode © Gregor Gorenc

5. marca 1997 je papež Janez Pavel II. dr. Franca Rodeta imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. Kmalu po tem pa je bil izbran tudi za predsednika Slovenske škofovske konference. Na praznik Lurške Matere Božje, 11. februarja 2004, je papež Janez Pavel II. nadškofa Rodeta imenoval za prefekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, ki velja za enega največjih in najzahtevnejših uradov rimske kurije. 24. marca 2006 je papež Benedikt XVI. na svojem prvem rednem konzistoriju nadškofa Rodeta povzdignil v kardinala in mu zaupal titularno cerkev sv. Frančiška Ksaverija v rimskem okrožju Garbatella. V mesecih po konzistoriju je bil kardinal Rode imenovan še za člana Kongregacije za evangelizacijo narodov in Papeške komisije "Ecclesia Dei".

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.