Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Stres in Grabus za zaščito družine

| 02.07.2010, 13:16

Ljubljanski nadškof nadškof Anton Stres in mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus sta dopoldne predstavila stališča obeh verskih skupnosti do vrednote zakonske zveze in družine kot tudi do predloga novega družinskega zakonika. V izjavi sta poudarila poslanstvo odgovornih v državi, da pravno zaščitijo zakonsko zvezo in družino kot skupnost moškega, ženske in otrok, saj je le ta ključnega pomena za razvoj človeka in družbe.

Stres in Grabus sta izrazila prepričanje, da sta izenačevanje istospolnih zvez z raznospolnimi in posvojitev otrok v takšne skupnosti neprimerna, ker ne zagotavljata bistvene in nezamenljive vloge očeta in matere v družinskem življenju. Nadškof Stres je poudaril, da je vrednota družine tako temeljna vrednota, da presega okvire posameznih verstev in dodal, da je skupna izjava poziv tistim, ki sprejemajo zakonodajo, naj upoštevajo to široko soglasje, "ki ni uperjeno proti nikomur, pač pa izraz, da bi družina, kot se je uveljavila, ohranila svojo edinstveno vlogo in bi imela še vnaprej zajamčeno to vlogo". Mufti Grabus je poudaril vzgojno vlogo družine. "Družina je ena temeljnih vrednot tako krščanstva kot islama in jo je kot tako treba spoštovati"

Zakaj bi zakonsko uničili ideal?

Na vprašanje, zakaj skupnost dveh istospolnih in otrok ni družina je Stres odgovoril, da sta za zibelko družine potrebna moški in ženska. "To ni samo biološko dejstvo, ampak pomeni moški in ženska tudi svojstveno osebnostno in značajsko specifičnost, sodelovanje obeh pa je pri vzgojnem procesu največje jamstvo za to, da ta vzgojni proces uspe," je prepričan Stres. Zakaj bi torej z zakonodajo vzpodbujali okoliščine, ki niso optimalne, se je vprašal in poudaril pravico otroka do očeta in mame. Tudi sam se sicer zaveda, da je veliko primerov, ko ta ideal ni dosežen. "A zato ne smemo ideala uničevati, ampak ravno nasprotno, zagotoviti, da bodo otroci lahko uživali v družini z očetom in materjo," je še dejal Stres.

Sprejem tega zakona bi bil za prihodnost naroda katastrofa

Mufti Grabus je dodal, da funkcija družine ni le reprodukcija, ampak tudi vzgoja mladine. Zato je po njegovem mnenju treba razlikovati med partnerskim odnosom in družino kot tako. Nadškof Stres pa je takole nadaljeval:"Tisto za kar gre tukaj, je, ali bomo z zakonodajo naši družbi dali vedeti, da je družina, zgrajena na zakonski zvezi moža, žene in otrok tisto, kar je zaželeno. Ali pa bomo rekli, po domače, saj je vse glih. Ne smemo reči, da je vseeno. Zakonodaja ni samo neka regulacija, ampak tudi nosilka vrednot. To bi bila lahko tudi za prihodnost naroda, če hočete, katastrofa."

Člani katoliške in islamske skupnosti v Sloveniji smo zato poklicani, da se v javnosti zavzemamo za zaščito zakonskega in družinskega življenja, pomagamo družinam v težavah kot tudi, da podpiramo pravico staršev, da otroke vzgajajo v skladu s svojim moralnim in verskim prepričanjem, sta še zapisala v izjavi Stres in Grabus.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...