Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Janez Hornböck - oče obnovljene celovške Mohorjeve družbe

Cerkev na Slovenskem | 27.06.2010, 19:30

Rojaki na avstrijskem Koroškem se letos spominjajo 100. obletnice rojstva duhovnika Janeza Hornböcka (1910 - 1990. Med drugim so ga poimenovali za očeta obnovljene Mohorjeve družbe; veliko je storil tudi za verski, kulturni in gospodarski razvoj Koroških Slovencev, zato ga imajo mnogi za - po vojni najbolj zaslužnega koroškega Slovenca - duhovnika.

Janez Hornböck se je rodil 14. junija 1910 v Šentjanžu v Rožu. Teologijo je študiral v Innsbrucku in jo končal z doktoratom. Od leta 1939 je bil župnijski upravitelj v Podgorjah. Nacisti so ga med vojno pregnali v nemški del Koroške; po njej se je vrnil na omenjeno župnijo in jo vodil do smrti. Poskrbel je za obnovo med vojno delno porušene Mohorjeve hiše, v kateri so dobile svoje mesto tiskarna, založba, knjigarna ter slovenski dušnopastirski urad. Postavil se je po robu Osvobodilni fronti, ki je zahtevala, da se Celovška Mohorjeva v celoti prilagodi pravilom sestrske družbe v Celju. Zato je doživljal številna napade povojne oblasti v Sloveniji, ki ga je označila za izdajalca slovenskega naroda.

Janez Hornböck je vrsto let urejal koroški katoliški tednik Nedeljo. Skrbel je za izgradnjo slovenskih dijaških ter študentskih domov v Celovcu in na Dunaju med katerimi sta Modestov dom in Korotan. Zavzemal se je za pouk v slovenskem jeziku. V sklopu krške škofije je predstavljal svoje rojake v različnih škofijskih odborih in ustanovah. Skrbel je za stike z vsemi Slovenci po svetu in tako pomagal utrjevati zamisel o skupnem slovenskem kulturnem prostoru. O veličini dr. Janeza Hornböcka govori tudi njegov pogreb 17. februarja 1990, ko se je škofu Kapellariu pri pogrebni slovesnosti pridružilo skoraj sto duhovnikov.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.