Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Srce Slovenije (foto: ARO)
Srce Slovenije

Srce Slovenije

| 21.06.2010, 13:03

V rubriki „Zakladi naše dediščine“ smo v pogovoru z Andrejo Čop zaobjeli osrednji del Slovenije, neodkrit del privlačnega podeželja, ki leži le streljaj vzhodno od Ljubljane. Z besedo smo obiskali ”Srce Slovenije”.

Katera območja so povezana v „Srce Slovenije“?

V mislih imamo območje, ki sega od Kamnika, preko občin Lukovica, Moravče, Dol pri Ljubljani, Litija, Šmartno pri Litiji, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik do Radeč. Deželo v samem središču Slovenije, kjer najdemo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, atraktivne neodkrite kotičke narave ob reki Savi in Kamniški Bistrici ter v Posavskem hribovju, okusne kulinarične posebnosti, tradicionalne prireditve in mnogo drugega, kar ljudi osrečuje, jih združuje in jim bogati življenje.

Srce Slovenije odkrival že Valvazor

Znameniti polihistor Valvazor se je prav tako v svojem času navduševal nad čarom posavskih gričev, na katerih si je uredil domovanje na gradovih in dvorcih. Po njegovi zaslugi je veliko zapisanega in ohranjenega.

Še bolj nazaj v zgodovino segajo arheološke najdbe na Vačah, ki so streljaj stran od geometrijskega središča Slovenije. Od rimskih časov naprej so pluli po Savi, zrasla so čarobna naselja ob reki, ki jim je premogovništvo dalo poseben pečat in so dolgo časa ostala skrita očem obiskovalcev. Zato je danes obisk teh krajev toliko bolj pristen in vznemirljiv.

Pestrost preživljanja prostega časa in odkrivanja dediščine

Ravninskega sveta je v osrednjem delu naše domovine malo, je pa toliko več priložnosti za aktivno preživljanje počitnic na podeželju, pohajanju po planinah in vrhovih, uživanju v cvetju v krajinskih parkih, arboretumu…Pohodništvo in kolesarjenje sta v srcu Slovenije zelo priljubljena, od lahkotnega sprehajanja po čudovitem arboretumu ali parkih, nezahtevnega pohajanja po dobro označenih pohodnih in konjeniških poteh, do plezanja po naravnih plezališčih nad reko Savo in kolesarskih vzponih na katerega od posavskih vrhov.

Nataša v pogovoru z Andrejo Čop
Nataša v pogovoru z Andrejo Čop © ARO

Društvo ali blagovna znamka?

V osnovi gre pri „Srcu Slovenije“ za blagovno znamko, ki je nastala iz potrebe po večji prepoznavnosti osrednjega dela Slovenije. Ljudem, ki bi radi odkrivali to območje je na voljo zemljevid z izrisanimi zgodovinskimi posebnostmi in etnološkimi znamenitostmi. Ljudje so se med seboj povezali in v sodelovanju vidijo številne prednosti in že žanjejo prve uspehe. Država za enkrat še ni pokazala večjega zanimanja, kar pobudnikom ne jemlje zagona. Povabili so jih tudi v tujino, lani na primer v Makedonijo, kjer so želeli podrobneje spoznati projekt „Srce Slovenije“, da bi primer dobre prakse lahko prenesli tudi na svoje področje. Zgled torej, ki vleče. Želimo, da bi srce Slovenije utripalo s polno močjo in s tem dajalo zagon tudi preostalim delom naše lepe domovine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.