Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Benedikt XVI. napovedal ustanovitev Papeškega sveta za novo evangelizacijo

Papež in Sveti sedež | 29.06.2010, 10:42 Marta Jerebič

V vatikanski baziliki se je ob pol desetih začelo slovesno somaševanje, med katerim je papež Benedikt XVI. podelil palije nadškofom metropolitom, ki so bili imenovani v zadnjem letu. Med 38-imi metropoliti je tudi ljubljanski nadškof Anton Stres. Sveti oče bo vernike na trgu sv. Petra nato nagovoril še pred opoldansko molitvijo Angelovega čaščenja. Pri sinočnjih večernicah v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja pa je napovedal ustanovitev Papeškega sveta za novo evangelizacijo.

Papež je pojasnil, da številna območja po svetu še vedno čakajo na prvo evangelizacijo, medtem ko je drugje sekularizacija povzročila veliko krizo krščanske vere in pripadnosti Cerkvi:

„S tega vidika sem se odločil ustanoviti nov organizem v obliki papeškega sveta. Njegova glavna naloga bo spodbujanje nove evangelizacije v državah, kjer je Cerkev že prisotna, vendar pa se družba nahaja v stanju progresivne sekularizacije in neke vrste mrku smisla za Boga. Vse to predstavlja izziv, da najdemo primerna sredstva za vnovično oznanjevanje večnih resnic Kristusovega evangelija. Tudi človek tretjega tisočletja želi pristno in polno življenje, potrebuje resnico, svobodo in zastonjsko ljubezen. Tudi v puščavah sekulariziranega sveta je človeška duša žejna po živem Bogu.“

Petrov novčič

Današnji praznik svetih apostolov Petra in Pavla tudi priložnost za katoličane, da prispevamo v nabirko, ki je znana pod imenom Petrov novčič. Ta poteka na praznik sv. Petra in Pavla ali na dan, ki ga določi krajevni škof v dneh okrog 29. junija. Papež se z zbranim denarjem odzove na različne stiske in potrebe ljudi. Petrov novčič je namenjen žrtvam vojn in naravnih nesreč, beguncem in drugim migrantom. Svetemu očetu omogoča, da pomaga škofijam, katoliškim vzgojnim centrom in otrokom, ki so ostali sirote zaradi genocida ali aidsa. Krajevna Cerkev v Amazoniji tako lahko pomaga staroselskemu prebivalstvu, na Balkanu pa omogoča upravljanje zdravstvenih ustanov, ki so odprte za vse.

Mašniška posvečenja

Praznik svetih apostolov Petra in Pavla pa je tudi dan, ko po škofijah potekajo mašniška posvečenja. V ljubljanski nadškofiji je zaradi današnje podelitve palija nadškofu Stresu slovesnost potekala že v soboto. V mariborski stolnici bo slovesnost danes ob 15. uri, ob 16-ih v celjski in murskosoboški stolnici ter ob 17-ih v baziliki na Sveti gori. Skupno bo v Cerkvi na Slovenskem letos posvečenih 14 novomašnikov.

 

Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...