Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Kubanski škofje upajo na papežev obisk leta 2012

Cerkev po svetu | 22.06.2010, 10:56 Marta Jerebič

Vatikanski tajnik za odnose z državami, nadškof Dominique Mamberti, se je v nedeljo pred odhodom s Kube srečal še s tamkajšnjim predsednikom Raulom Castrom. Havanski nadškof, kardinal Jaime Ortega, je ob tem medijem potrdil, da je nadškofa Mambertija prosil, naj svetemu očetu znova obnovi povabilo na obisk tega otoka.

Kubanski škofje izražajo upanje, da bo Benedikt XVI. Kubo obiskal leta 2012 ob 400-letnici najdbe čudežnega kipca Marije ljubezni iz Kobre, ki so jo pozneje razglasili za kubansko zavetnico. Kardinal Ortega je pastoralni obisk nadškofa Mambertija označil za zelo pozitivnega. Pričakuje dobre posledice v korist države, tako kot je k temu v preteklosti prispeval obisk Janeza Pavla II.

Sicer pa v latinsko ameriških medijih še vedno odmeva govor nadškofa Mambertija ob odprtju 10. socialnega tedna, v katerem je spregovoril o državi in laičnosti. Poudaril je, da se danes na laičnost pogosto sklicuje z namenom ovirati življenje in dejavnost Cerkve. Vendar pa laičnosti sploh ne bi bilo brez krščanstva. Enako je z drugimi vrednotami, ki jih imamo danes za tipično sodobne, in se jih pogosto zlorablja za kritiziranje Cerkve oziroma vere na splošno: npr. dostojanstvo človeške osebe, svoboda, enakost. Vse te vrednote so sad globokega vpliva Evangelija na različne kulture, čeprav so se pozneje oddaljile ali celo nasprotujejo svojim krščanskim koreninam. Nadškof Mamberti je še dodal, da je naloga države priznati središčno vlogo verske svobode in tako omogočiti vsaki osebi, da svobodno živi svojo lastno vero.

 

 

 

Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...