Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

P. Lombardi: Ekološka katastrofa v Mehiškem zalivu lekcija za ponižnost

Svet | 21.06.2010, 09:38 Marta Jerebič

Ekološka katastrofa v Mehiškem zalivu mora biti lekcija ponižnosti za vse človeške dejavnosti, ne samo za proizvodnjo energije, meni vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi. V zadnjem uvodniku tedenske oddaje na vatikanski televiziji se je ob tem spomnil tudi drugih okoljskih katastrof, ki so nastale pod vplivom človeka, na primer leta 1984 v kemični tovarni v Bopalu v Indiji ali leta 1986 v jedrski elektrarni v Černobilu.

Primer v Mehiškem zalivu preseneča z vidika nemoči in zamujanja pri iskanju rešitve s strani ene največjih in najbolj tehnološko opremljenih naftnih multinacionalk, pa tudi s strani najmočnejše države na svetu. Ne gre za izbruh vulkana, ampak za relativno majhno luknjo, ki jo je človek naredil v morju. Kljub temu je znanstveniki in visoko specializirani tehnologi v dveh mesecih niso uspeli zakrpati. Ob tem se p. Lombardi sprašuje, ali se bomo iz tega primera naučili kakšne lekcije previdnosti in pazljivosti pri uporabi zemeljskih virov. Gotovo se bo na področju pridobivanja nafte z varnostnega vidika sedaj marsikaj spremenilo, vendar pa lahko iz tega potegnemo tudi lekcijo ponižnosti, dodaja p. Lombardi. Svoj uvodnik končuje z mislijo, da je imel papež Benedikt XVI. velik razlog za to, da je sklep zadnje okrožnice o velikih problemih današnjega sveta namenil poglavju o odgovornosti pri uporabi tehnologije.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...