Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Video: Program papeževega obiska na Cipru

| 04.06.2010, 07:53 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. dopoldne odhaja na Ciper. Gre za prvi obisk papeža v tej otoški državi, ki šteje okrog 749.000 prebivalcev, od katerih jih je zgolj 25.000 katoličanov. Benedikta XVI. so na obisk Cipra, ki je bil prva postojanka prvega apostolskega potovanja apostola Pavla, povabili pravoslavna Cerkev, katoliška skupnost in predstavniki državnih oblasti.

Program obiska

Petek, 4. junij

Benedikt XVI. bo z rimskega letališča Fiumicino odpotoval ob 9.30, njegov prihod na letališče v Pafosu pa je predvideno ob 13. uri. Tako ob prihodu kot tudi ob odhodu bo posadil oljko, simbol miru.

Po sprejemu na letališču v Pafosu bo sledila ekumenska slovesnost na arheološkem najdišču cerkve Agia Kyriaki Chrysopolitissa.

Sobota, 5. junij

V soboto bo sveti oče v predsedniški palači v Nikoziji obiskal ciprskega predsednika Dimitrisa Christofiasa. Sledilo bo srečanje z najvišjimi predstavniki države in diplomatskim zborom. Na športnem igrišču osnovne šole Sv. Marona v Nikoziji se bo srečal s ciprsko katoliško skupnostjo. Popoldne bo papež odšel na vljudnostni obisk in kosilo h grškemu pravoslavnemu patriarhu nadškofu Krizostomu II. V nikozijski cerkvi Svetega Križa bo ob 18.30 daroval sveto mašo s ciprskimi katoliškimi duhovniki, z redovniki in redovnicami, diakoni, s kateheti in predstavniki cerkvenih gibanj.

Nedelja, 6. junij

V nedeljo, 6. junija, bo papež predstavil delovni dokument za posebno škofovsko sinodo za Bližnji vzhod, sledila bo maša v športni dvorani Elefteria v ciprski prestolnici. Ta dan bo sveti oče v prostorih apostolske nunciature kosil s patriarhi in škofi Izrednega sveta za bližnjevzhodno sinodo in z nadškofom Krizostomom II.

Pred slovesom s Cipra bo obiskal še maronitsko katedralo v Nikoziji. Po slovesnosti na letališču v Larnaki se bo Benedikt vrnil v Vatikan, kjer ga pričakujejo nekaj pred 22. uro.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...