Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik

Sv. maša ob dnevu državnosti v ljubljanski stolnici

Slovenija | 24.06.2010, 13:26

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja bo v četrtek, 24. junija 2010, ob 18.30 sv. maša za domovino ob dnevu državnosti.

Slovesno somaševanje bo kot predsednik Slovenske škofovske konference vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Anton Stres. Poleg škofov, duhovnikov in vernikov se je bodo udeležili tudi predstavniki slovenskega družbenega življenja in diplomatskega zbora. Pri sv. maši bodo sodelovali tudi pevski zbor sv. Nikolaja iz Litije, kvintet trobil orkestra Slovenske vojske in predstavniki Enote za protokol.

Kljub temu, da so bili k sveti maši za našo državo v ljubljanski stolnici posebej povabljeni predstavniki diplomatskega zbora in družbenopolitičnega življenja, so nam na Tiskovnem uradu potrdili, da se bodo svete maše udeležili zgolj poslanci SDS in SLS, generalna državna tožilka Barbara Brezigar in načelnik Generalštaba slovenske vojske Alojz Šteiner.

Uro kasneje, ob 19-ih, bo v celjski stolnici sveta maša za domovino, ki jo bo daroval škof Stanislav Lipovšek. Ob 20. uri bo maša za domovino tudi v podružni cerkvi Svetega Križa v Retju pri Trbovljah.

Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu pa Dan državnosti praznuje v dveh delih. Včeraj je povabilo k maši za domovino veleposlanike, akreditirane pri Svetem sedežu in druge povabljence, danes pa pripravlja uradni sprejem.

Sveto mašo je daroval kardinal Franc Rode, z njim je somaševalo deset duhovnikov. Kardinal Rode je del svojega nagovora namenil izzivom pred katerimi stoji slovensko ljudstvo. Prvi izziv je prav gotovo, kako ohraniti pristno slovensko identiteto, ki jo je ogrozil komunizem, v zadnjem času pa še zahodni sekularizem. Kardinal Rode je posebej opozoril na oslabljen čut za temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, spoštovanje življenja, dostojanstvo družine, zavestno in sistematično odrivanje kristjanov in Cerkve na rob družbe

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...