Dobrodelna akcija Slovenske Karitas - Otroci nas potrebujejo

Cerkev na Slovenskem | 24.06.2010, 09:07

Slovenska Karitas te dni pričenja z dobrodelno akcijo z naslovom Otroci nas potrebujejo za pomoč otrokom, ki potrebujejo šolske potrebščine. Zbrana sredstva bodo letos avgusta razdelili med 8.000 socialno ogroženim osnovnošolcem po vsej Sloveniji.

Stroški za nakup šolskih potrebščin so za mnoge družine preveliko breme. Starši za enega otroka ob začetku šolskega leta potrebujejo več kot 200 evrov. Kljub določenim oblikam državne pomoči mnogi starši še zdaleč ne zmorejo pokriti vseh stroškov. Še posebej so pred veliko preizkušnjo velike družine, družine z enim staršem in s starši, ki so postali brezposelni ali so v drugih stiskah. V akcijo želijo vključiti tudi družine, ki izpadejo iz različnih oblik državne pomoči in zaradi oteženih finančnih okoliščin otrokom ne zmorejo zagotoviti najnujnejših pogojev za osnovno šolanje.

Poleg zbiranja denarnih sredstev je Karitas letos pripravila tudi posebno spodbudo za otroke z naslovom Pokloni zvezek, v kateri so otroci zbirali zvezke ter razmišljali o solidarnosti in stiskah, ki jih doživljajo njihovi sovrstniki. V akcijo, ki se zaključuje s koncem šolskega leta, se je vključilo več kot 200 osnovnih in podružničnih šol po vsej Sloveniji. Poleg zbranih zvezkov, ki bodo dobrodošla dodatna pomoč, je pomembno tudi sporočilo solidarnosti in prijateljstva, ki so ga otroci za svoje sovrstnike priložili na posebni razglednici.

Družine se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na župnijske in škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani www.karitas.si. Pomoč bo v večini primerov realizirana neposredno v obliki šolskih potrebščin ali bonov in naročilnic za nakup najnujnejših potrebščin v založbah. Karitas do 15. julija 2010 zbira tudi prijave za družine s petimi otroki in več, ki jim bodo sodelujoče založbe podarile brezplačne delovne zvezke. Prijave je treba oddati na Škofijsko Karitas Ljubljana,1 ki akcijo koordinira po vsej Sloveniji.

Cerkev na Slovenskem, Sociala