Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Škofje v Ljubljani tudi o evharističnem kongresu

Cerkev na Slovenskem | 21.06.2010, 17:46

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano je potekala 55. redna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), v sklopu katere so se škofje srečali s Senatom Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, so sporočili iz Tiskovnega urada SŠK.

Škofje so opravili refleksijo slovenskega evharističnega kongresa in beatifikacije prvega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta, ki sta 13. junija 2010 potekala na celjskem stadionu Arena Petrol. Šlo je za največji verski shod v zadnjih letih, ki ga je slovenska javnost dobro sprejela. Škofje so poudarili, da je bilo evharistično slavje pozitiven dogodek in da bi bilo smiselno podobne manifestacije vere organizirati tudi v prihodnje.

Člani Škofovske konference so se podrobneje seznanili z nekaterimi drugimi pomembnimi cerkvenimi in družbeno-političnimi dogodki, med drugim z rezultati referenduma o arbitražnem sporazumu in odločbi Ustavnega sodišča Republike Slovenije glede ustavnosti nekaterih členov Zakona o verski svobodi. Potrdili so predloge Slovenske liturgične komisije, povezane z liturgičnim koledarjem za prihodnje cerkveno leto, in obravnavali nekatera poročila ter načrtovali delo za prihodnost. Beseda je tekla tudi o začetku delovanja Fakultete za poslovne vede v okviru nastajajoče katoliške univerze.

Slovenski škofje se bodo v torek, 22. junija in sredo, 23. junija v avstrijskem božjepotnem središču v Mariazellu srečali s člani Avstrijske škofovske konference, v četrtek, 24. junija 2010 pa se bodo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja pred dnevom državnosti tudi udeležili sv. maše za domovino.

V drugem delu srečanja so se sestali s člani Senata Teološke fakultete. Seznanili so se s poročilom o delovanju fakultete v preteklem študijskem letu, v katerem je bilo vpisanih 684 študentov. Člani Senata so predstavili raziskovalno delo omenjene znanstvene ustanove, ki želi delovati tudi v korist Cerkve na Slovenskem. Sogovorniki so iskali načine prihodnjega sodelovanja med Teološko fakulteto in SŠK.

V sklepnem delu srečanja je predsednik SŠK ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres v navzočnosti članov Senata in uslužbencev Zavoda sv. Stanislava zavodskemu ekonomu g. Antonu Homarju v zahvalo in priznanje za požrtvovalno in predano delo pri skrbi za zagotavljanje materialnih pogojev šentviške vzgojno-izobraževalne in kulturne ustanove podelil odličje sv. Cirila in Metoda.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...