Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Posledica neurja (foto: www.smarje-pri-jelsah.si)
Posledica neurja

Vaja Neurje 2010 uspela

Slovenija | 19.06.2010, 13:27

Uprava za zaščito in reševanje je v sodelovanju s pripadniki celotnega sistema zaščite in reševanja v Slovenj Gradcu izvedla vajo Neurje 2010. Reševalci so v središču mesta in v tovarni Johnson Controls NTU preverili svojo pripravljenost in medsebojno sodelovanje v primeru hudega neurja z vetrom in točo ter posledičnim požarom.

V vaji, ki si jo je ogledala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je sodelovalo skupno preko 400 oseb iz različnih reševalnih enot, in sicer prostovoljni in poklicni gasilci, policija, civilna zaščita, vojska in enote s področja zdravstva. „Vaje so potrebne, vaje so vedno uspešne zato, ker se na njih zberejo vsi, ki bi dejansko morali biti vključeni pri taki nesreči. Je pa res, da imamo vaje tudi zato, da ugotovimo kje so pomanjkljivosti. Naša naloga je sedaj preučiti vse, kar smo dobro naredili in pogledati tudi kje smo še šibki, zlasti v koordinaciji in to čim prej odpraviti,“ je za Radio Ognjišče povedala ministrica Jelušič, ki menim, da je vaja v celoti pomembna, zato ker so se srečale zelo različne strukture, ki so vključene v sistem zaščite in reševanja.

Poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj, pa je poudaril, da je bila vaja Neurje 2010 dobra učna ura za stroko. „Vsekakor je to izjemno pomembna učna ura in ta učna ura je vsak dan še pomembnejša, če upoštevam aktualne razmere v katerih živimo,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal poveljnik Bogataj, ki dodaja, da se že drugo leto zapored zmanjšujejo sredstva za zaščito in reševanje zato je usposabljanje pristojnih služb nujno potrebno.

Vaja je sicer temeljila na osnovi realnih scenarijev in je pomenila odziv reševalcev na posledice podnebnih sprememb, ki se kažejo v obliki hujših naravnih ujm.

Več o vaji

Na vaji Neurje 2010 so preverili pripravljenost lokalnih, regijskih in tudi državnih sil za zaščito, reševanje in pomoč pri neurju ter drugih izrednih dogodkih, ki so posledica naravne nesreče, kot sta požar in nesreča z nevarno snovjo. Vaja je bila razdeljena na dva dela. Tako je prvi del potekal v središču mesta, kjer je neurje s točo razkrilo nekaj streh, padlo drevo je poškodovalo dve osebi, zaradi padlega drevesa pa se je zgodila tudi prometna nesreča. Po opravljenem delu reševalcev na ulicah Slovenj Gradca so se gledalci premaknili na parkirišče tovarne Johnson Control NTU, kjer je strela zanetila požar, kot posledica divjanja neurja pa se je tudi zgodila nesreča z nevarno snovjo.

Na vaji so svojo znanje in usposobljenost prikazali poklicni ter prostovoljni gasilci, pripadniki enot Civilne zaščite, delavci koroškega zdravstva, Policije, Slovenske vojske, služb Mestne občine Slovenj Gradec, podjetja Johnson Control NTU in drugi.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...