Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Tarcisio Bertone (foto: Gašper Furman / SŠK)
Kardinal Tarcisio Bertone

Ali vprašanje nunciature ostaja nerešeno?

Cerkev na Slovenskem | 19.06.2010, 09:51

Iz kabineta predsednika vlade še vedno nismo dobili odgovorov na naša vprašanja glede sedeža nunciature. Naj spomnimo: Premier Borut Pahor je vatikanskemu državnemu tajniku, kardinalu Tarcisiu Bertoneju, zatrdil, da je vprašanje nunciature rešeno in da je vrhovno sodišče o tem dokončno odločilo 2. junija.

Z vrhovnega sodišča pa so nato sporočili, da odločba še ni niti napisana niti vročena strankam v postopku.

Predsednika vlade oziroma njegov kabinet sprašujemo, kako lahko papeževemu državnemu tajniku zagotovi nekaj, kar ne drži in ali lahko takšno "prejudiciranje" vpliva na izid rešitve tega vprašanja? Vrhovno sodišče je sicer 3. junija kot prednostno obravnavalo civilno zadevo, povezano s sedežem nunciature, vendar odločbo še pišejo, je v ponedeljek povedala začasna predsednica vrhovnega sodišča Alenka Jelenc Puklavec. Kot je še povedala, odločb javno ne komentirajo, dokler ni vročena strankam.

Nunciatura na stalni sedež v Sloveniji čaka že vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata leta 1995. V vseh letih je bilo za njen sedež predvidenih več lokacij, a se nobena ni izšla. Za sedež nunciature je sicer sedaj predvidena stavba na Ulici stare pravde skupaj s sosednjim objektom. „Kot sem ponovil predsedniku vlade, Cerkev ničesar ne zahteva zase, ampak prosi le za prostore, kjer bi lahko izvajala svoje dejavnosti in jih ponudila ljudem v skupno dobro," je minulo soboto dejal vatikanski državni tajnik kardinal Bertone. Apostolska nunciatura je diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v neki državi in ima status veleposlaništva.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...