Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

38. srečanje generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc

Svet | 15.06.2010, 15:06

V Rimu je pretekli konec tedna potekalo letno srečanje generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc. V soboto se ga je udeležil tudi generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje.

Na začetku srečanja sta spregovorila predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco ter predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc in zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Spomnila sta, da je poglavitna naloga Katoliške Cerkve v Evropi "zavzemati se človeško življenje zaradi njegove bogupodobnosti", so sporočili iz Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Generalni tajniki so na letnem srečanju predstavili poročila o dejavnostih škofovskih konferenc in aktualnih temah v različnih evropskih državah.

Spregovorili so tudi o spolnih zlorabah mladoletnih oseb s strani duhovnikov. Še posebej so izpostavili ukrepe, ki so jih škofje dolžni izvesti, ko so obveščeni o sumu zlorab. Poudarjena sta bili tudi transparentnost in jasnost odločnega ukrepanja. Tudi na tem področju je nujno potrebna izmenjava izkušenj med škofovskimi konferencami.

Odnos med Cerkvijo in mediji sta predstavila direktor vatikanskega tiskovnega urada P. Federico Lombardi in tiskovni predstavnik Italijanske škofovske konference msgr. Domenico Pompili. Slednji je opozoril na nevarnost posredovanja stereotipske podobe Cerkve. Gre namreč za pravo redukcijo krščanstva v družbenem okolju, kjer ljudje krščanstvo sprejemajo in dojemajo le kot enega izmed mnogih tekmecev v vsakdanjem boju za uveljavljanje določenih vrednot. Zato je treba medijem pomagati, da bodo znali pokazati pravo podobe vere in Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...