Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Pokrivalo je lahko dobra zaščita pred soncem (foto: ARO)
Pokrivalo je lahko dobra zaščita pred soncem | (foto: ARO)

Ob dnevu zaščite pred soncem dermatologi opozarjajo na nevarnost sončenja

Slovenija | 15.06.2010, 11:54

Zaradi vedno bolj zaskrbljujočih podatkov o zdravju Slovencev so se v Združenju slovenskih dermatovenerologov odločili, da boo poskušali storiti več pri preventivi kožnega raka ter vseh drugih bolezni in posledic, ki jih za sabo pušča nezaščiteno in pretirano sončenje.

V Sloveniji so po zadnjih podatkih iz registra raka na prvem mestu med vrstami raka prav nemelanomske oblike kožnega raka, ki nastanejo skoraj izključno zaradi dolgo ponavljajočega izpostavljanja soncu, je minuli teden opozorila predsednica združenja Tanja Planinšek Ručigaj. S primernim načinom življenja tem oblikam raka možno izogniti, poudarja dermatolog Sandi Luft.

Luft opozarja, da ustrezno zaščito pred soncem sestavljajo trije stebri - izogibanje soncu, uporaba primernih oblačil ter krem in drugih izdelkov za zaščito pred soncem. Zaščita je pomembna pri vseh aktivnostih na prostem - v naravi in tudi ko se sprehodimo po mestu ali sedimo pred gostinskim lokalom. Glede na vrsto aktivnosti pa je pomembno izbrati pravo obliko zaščite, svetuje Luft.

Sonce lahko povzroči akutne posledice na koži, kot so sončne opekline, alergije na sonce, preobčutljivost na določena zdravila ter poslabšanje nekaterih kožnih in drugih sistemskih bolezni. Hujše pa so dolgoročne posledice, ki nastanejo tudi s 15- ali 20-letnim zamikom. To so med drugim gube, lise, rdečine, spremembe teksture kože, pojav benignih izrastkov, kot so fibroične bradavice, fibromi in nivusi, v končni fazi pa tako izpostavljanje lahko pripelje do kožnega raka, opozarja Luft.

V Združenju slovenskih dermatovenerologov so za večjo promocijo zaščite pred soncem postavili tudi spletne strani www.zascitapredsoncem.si, na kateri bodo lahko ljudje našli različne nasvete o tem, kako poskrbeti za svoje zdravje.

 

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...