Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik

Informacije za nemoten potek SEK-a

Slovenija | 03.06.2010, 14:44

V želji in upanju, da bomo z veliko hvaležnostjo in s ponosom zapisali 13. junij 2010 v zgodovino naše Cerkve je Franci Trstenjak koordinator vseh nalog v odboru za Slovenski evharistični kongres predstavil še zadnje informacije, ki bodo v pomoč za lepo doživetje kongresa in beatifikacije prvega slovenskega blaženega mučenca.

V teh dneh smo povabljeni k pomnoženi molitvi za blagoslov SEK-a, dar lepega vremena in odvrnitev vsakršnih nezgod pri izvedbi veličastnega slavja vere na celjskem stadionu.

Od četrtka, 10. junija, do sobote, 12. junija, bo milostna podoba Marije Pomagaj z Brezij romala v Celje. Vsak dan se bo ustavila v treh župnijah, v katerih bo maševal in imel nagovor eden od (nad)škofov. Povabljeni v eno izmed župnij k skupni molitvi in češčenju Najsvetejšega. Na valovih Radia Ognjišče bodo dnevno trije neposredni prenosi: ob 10.00, 16.00 in 20.00.

V soboto, 12. junija bodo mladi peš poromali od župnijske cerkve na Teharjah do župnijske cerkve Sv. Duha v Celju, kjer bodo opolnoči začeli z bdenjem pred Najsvetejšim. Bdenje bodo zaključili s hvalnicami in procesijo z milostno podobo brezjanske Marije do stadiona, ki bo od župnijske cerkve Sv. Duha krenila ob 8.30. Natančna navodila glede prihodov, parkiranja in posebnih prevozov na spletni strani: www.drustvo-skam.si/sek

V nedeljo, 13. junija, naj ne bi bilo po župnijah svetih maš zjutraj in dopoldne, ker bo glavna sveta maša na celjskem stadionu. Maše bodo po župnijah v nedeljskem poznem popoldnevu in zvečer. Bodo pa tudi v soboto zvečer.

Slovesno somaševanje na Slovenskem evharističnem kongresu in obred beatifikacije mučenca Alojzija Grozdeta bo vodil kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone. Začetek bo ob 11.00. Pri bogoslužju bo sodeloval več kot 1300 članski pevski zbor, sestavljen iz 35 zborov iz vseh škofij, ob spremljavi Orkestra slovenske policije.

Začetek slavja bo ob 9.00 z uvodnim programom, v katerega bodo med drugim vključeni tudi procesija z milostno podobo Marije Pomagaj z Brezij, misijonar Pedro Opeka, različna pričevanja in pevske točke. Ob koncu se nam bodo predstavili tudi otroci iz katoliških vrtcev.

Od 8.00 naprej bo na voljo več duhovnikov za sveto spoved (na vrhu južne in vzhodne tribune ter na zahodni strani parterja). Zelo priporočamo, da zakrament Božjega usmiljenja prejmemo že pred SEK-om v domači župniji.

Celjski stadion Arena Petrol bo odprt ob 7.30 in se bo polnil po načelu „kdor prej pride …“ Vsekakor ste povabljeni, da najprej napolnite središčni del stadiona (parter) in šele nato tribune. Sedišč bo za približno 24.000 ljudi. Skupina enega avtobusa oz. vlaka naj bi bila po možnosti na istem delu stadiona. Vstop in izstop na stadion naj bo pri istem vhodu oz. Izhodu. Ko boste po končanem slavju zapuščali stadion, prosimo, bodite pozorni drug na drugega. Zato brez prerivanja, potiskanja in hitenja.

V primeru večje udeležbe od načrtovane bodo tudi pred stadionom pripravljeni veliki ekrani in zvočniki. Tudi v tem primeru naj se skrbi za zbranost in tihoto med svetim bogoslužjem. Delivci svetega obhajila bodo prišli tudi pred stadion.

Na slavju bomo veseli tudi udeležencev v narodnih nošah, ki se morajo zbrati najkasneje do 9.25 na prostoru med stadionom (severno tribuno) in športno dvorano Zlatorog. Pridružili se bodo procesiji z milostno podobo ob 9.30. Zanje bodo na stadionu rezervirana mesta.

Zaradi nevarnosti poškodovanja zaščite nogometne površine dežniki z ostro konico niso dovoljeni.

Za pomoč ali kakršnokoli vprašanje se bodo lahko udeleženci obračali na informatorje.

Na več točkah bo nujna prva pomoč, prav tako bo v pripravljenosti zdravniška ekipa in reševalna vozila. V primeru slabosti poiščite pomoč pri zdravniško-medicinski ekipi, ki jo boste prepoznali po posebnih anorakih. Preventivno opozarjamo na ustrezno zaščito pred morebitnim pekočim soncem, kakor tudi na zdravila, ki jih bolniki morajo imeti zraven po navodilih svojih zdravnikov. WC so na vseh tribunah (sledite oznakam), bodo pa postavljeni tudi dodatni na nekaj točkah.

Nekaj splošnih informacij vam bo na voljo v bogoslužni knjižici, pa tudi na dveh INFO - točkah (pred vzhodno in južno tribuno), kamor javite tudi morebitne pogrešane osebe ali izgubo osebnih stvari. Pred vzhodno tribuno bodo tudi stojnice katoliških založb in s spominki (majica z Grozdetovim likom in sveča z znakom SEK-a)

Vsak lahko ima s seboj romarsko malico. Vsak bo prejel pollitrsko plastenko vode. Za najbolj lačne in žejne bo Dom sv. Jožefa pripravil okrepčilo in pijačo (seveda proti plačilu). Prodajni mesti bosta pred Mercatorjevim centrom in pred južno tribuno.

Od mesta, kjer bodo parkirali avtobusi, do stadiona bo hoje za 5 do 20 minut. Za osebe, ki imajo resne težave z gibanjem in hojo, bo poskrbljen prevoz s posebnim mini avtobusom oz. kombijem. Prosimo, da ta prevoz uporabite resnično za to upravičeni. Podoben čas za prihod do stadiona bo potreben za udeležence z osebnimi vozili. Prosimo za upoštevanje navodil prometnikov in policije.

Vozila z oznako „invalid“ se bodo lahko pripeljala v neposredno bližino, od koder bo za invalide najkrajša pot na stadion in na posebej določeno mesto.

Natančna navodila za parkiranje avtobusov in avtomobilov ter zemljevid so objavljeni na spletni strani SEK-a: http://evharisticni-kongres.rkc.si/?mod=31

Pripravljeni romarski paketi (kapa, pelerina, bogoslužna knjižica, spominski podobici) bodo v prvi vrsti za udeležence, ki se bodo pripeljali z organiziranim prevozom (avtobusi in vlaki). Določeno število le teh bo na voljo tudi za udeležence z osebnimi vozili, ki jih bodo lahko dvignili pred vzhodno in južno tribuno ter oddali svoj dar za prejeti paket.

Ob prihodu na stadion prosimo za izklop mobilnih telefonov ali vsaj prehod na stanje „tiho“. Prosimo za red in čistočo. Smeti odvrzite v koše. Naj ničesar ne ostane pod sedežem (papir, plastenke...)

TV prenos bo na 1. programu TV SLO od 10:55 do 12:50. Na Radiu Ognjišče bo neposredni prenos od 9.00 do zaključka slovesnosti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...