Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Nedemokratičnost v državnem zboru

| 30.06.2010, 23:18

Včeraj pa je odbor za delo, družino in socialne zadeve v nadaljevanju druge obravnave družinskega zakonika vendarle končal razpravo o drugem členu. Ta določa, da lahko družino tvorita tudi istospolno usmerjena partnerja. Odbor je zavrnil dopolnilo SDS-a, po katerem bi bila družina življenjska skupnost staršev in otrok, ter sejo prekinil.

Pred koncem seje pa je predsednica odbora Andreja Črnak Meglič povedala, da v prihodnje na sejo ne bo več vabila predstavnika in vodjo Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleša Primca, ki predstavlja več kot 50 tisoč državljanov.

Črnak Megličeva je v današnji izjavi za javnost poudarila, da je samo njena odločitev, koga bo povabila na sejo odbora. „Ni se držal pozivov predsednice odbora, da se drži točke dnevnega reda. V nadaljevanju pa si je privoščil incident, da je s šahovsko uro meril čas, ki so ga porabili za razpravo poslanci in udeleženci civilne družbe na seji odbora. Njegova gesta je bila skrajno žaljiva. Šele po tretjem opozorilu je uro ugasnil in tedaj mu je predsednica povedala, da zaradi žaljivega odnosa do državnega zbora zniževanja demokratičnih standardov, na naslednjo sejo odbora ne bo več vabljen.“

Diskreditacija civilne iniciative

Člani Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki se ves čas zavzemajo s predlogi izboljšati omenjeni zakonik, so nad njeno odločitvijo presenečeni, saj so prepričani, da za to nima nobenega racionalnega razloga. Pravnik Peter Štrbenk: „V civilni iniciativi, v zavodu Kul in drugih institucijah, s katerimi smo včeraj na odboru državnega zbora za delo predstavljali argumente proti redefiniciji družine v predlogu družinskega zakonika, smo močno zaskrbljeni nad standardom demokratičnosti, ki se uvaja v državnem zboru. In to ravno na primeru tako občutljive zadeve kot so družinska razmerja. Ocenjujemo, da so bili posegi predsednice odbora gospe Črnakove v besedo predsednika civilne iniciative popolnoma neutemeljeni. To bomo z magnetogrami tudi predstavili javnosti. Ni problem obnašanje človeka na seji, o katerem lahko za gospoda Primca rečem, da je bilo med najdostojnejšimi, problem je vnema gospoda Primca, ki gre zagovornikom družinskega zakonika očitno zelo v nos. In ko ne najdejo več argumentov, se zagovorniki redefinicije družine poslužijo diskreditacije in to se je zgodilo tudi včeraj na seji odbora.“

Naj povemo še to, da merjenje časa v prostorih Državnega zbora ni prepovedano, vodja iniciative Aleš Primc pa je kljub temu po prvi prvi prošnji predsednice, da naj umakne uro to takoj tudi storil. Vprašanje, ki se samo po sebi postavlja, je torej, zakaj si nekateri tako želijo, da razlogi in argumenti tistih, ki se borijo za družino, ne bi bili slišani v javnosti.

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...