Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

P. Lombardi: množica vernikov presegla pričakovanja

Cerkev po svetu | 14.05.2010, 08:22 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. bo danes sklenil 4-dnevni obisk na Portugalskem. V Portu bo daroval sveto mašo, poslovilna slovesnost na tamkajšnjem letališču pa bo potekala ob pol treh. Kot je za Radio Vatikan povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi, so Portugalci papeža sprejeli topleje, kot so pričakovali.

„Za papeža je to zares vesela in lepa izkušnja. Pozdravila ga je bogata in živa Cerkev, v trenutku globoke vere. Marijanska pobožnost Benedikta XVI., za katerega vemo, da je obiskal številna Marijina svetišča, je tu v Fatimi dosegla najvišjo točko, 13. maja. Ta nepregledna množica ljudi, ki ga je pozdravila in molila z njim, nam kaže na to, da je marijanska pobožnost v središču življenja Cerkve.“

Po besedah p. Lombardija niti organizatorji niso pričakovali tako veliko vernikov, zato bi to papeževo romanje lahko označili za presenečenje. Res pa je tudi, da je Benedikt XVI. prišel v državo z večinskim katoliškim prebivalstvom in kraj, kjer 13. maj že sicer versko obeležijo. Po besedah svetega očeta bi bilo namreč napačno, če bi mislili, da je fatimsko preroško poslanstvo končano.

„Papež nam sporoča, da je Fatima kraj, kjer nam Marija in vidci ter njihovo izročilo pomagajo brati zgodovino in probleme današnjega časa v luči vere. Gre za delovanje Boga, Božje previdnosti, znotraj katere deluje dobrota Device Marije, pa tudi za odgovornost človeštva, ki se zaradi greha – vojn, težav in trpljenja – zapira vase. Kako si je torej treba tudi z molitvijo, pokoro in spreobnjenjem prizadevati za dobro - to je tisto trajno preroško sporočilo Fatime: da namreč zgodovino, sedanjost in prihodnost gledamo v Božji luči.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...