Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik

Sobotna iskrica med mladimi bralci (in poslušalci)

Slovenija | 15.05.2010, 13:33

Sobotna iskrica je tokrat odšla med svoje poslušalce. Z mikrofonom in ostalo opremo, ki je potrebna za radijski prenos, smo namreč obiskali zbrane otroke, animatorje in spremljevalce, ki so se udeležili sklepnega srečanja letošnjega Slomškovega bralnega priznanja. Praznovali so tudi desetletnico te zanimive pobude branja.

V Osnovni šoli Blaža Kocena na Ponikvi se je ob desetih zbralo približno 500 otrok iz vseh slovenskih škofij. Za njimi je bogato leto branja, prebrane knjige, ki so tudi letos našle zavetje na seznamu Slomškovega bralnega priznanja. Pred desetimi leti so Miha Herman, nekdanji župnik na Ponikvi, pisateljica Berta Golob in vodstvo Celjske Mohorjeve družbe priznanja idejno ustvarili in strokovno podprli. Takrat, leta 2000, je v Slomškovem bralnem priznanju sodelovalo 1500 otrok, zadnjih nekaj let pa se vabilu organizatorjev odzove približno 5000 osnovnošolskih bralcev.

Trud strokovnih organizatorjev sloni na mnogih pobudah blaženega Slomška, v katerih je vzpodbujal ljubezen do knjige, učenja, slovenskega jezika. Njegova misel: „Slovenščina, mila beseda naše matere, naj vam bo ravno tako draga kakor zemlja, na kateri je naša zibelka tekla. Le prizadevaj si spoznati našo besedo, čedno olikano, pa jo boš ljubil kakor svoje očesce!“, bo gotovo ostala aktualna za vse čase.

V pogovoru z različnimi sogovorniki smo spoznali, da Slomškovo bralno priznanje rojeva mnoge sadove. Otroci berejo, spoznavajo blaženega Slomška, njegov lik pokončnega oznanjevalca in skrbnega varuha materinega jezika, pa tudi zaradi priznanja ostaja prisoten. Tudi med mladimi bralci!

Otroci so bili danes nagrajeni s sodelovanjem pri prenosu radijske oddaje, pesmijo domačih pevcev, lutkovno predstavo in koncertom Čarovnika Grega. Za sladki del praznovanja je poskrbela torta velikanka, za pravšnjo zahvalo in priporočilo pa sveta maša, ki predstavlja vrhunec vsakoletnih srečanj. Slomškovi bralci, vse dobro in čestitke ob deseti obletnici!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...