Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Vloga babice pri oskrbi ženske in novorojenčka

Slovenija | 05.05.2010, 12:42

5. maj je svetovni dan babic. Mednarodna konfederacija babic želi pod geslom Svet potrebuje babice - zdaj bolj kot kadarkoli opozoriti na vlogo babice pri oskrbi nosečnic, porodnic in novorojenčkov.

Na to kaže tudi podatek, da zaradi slabe dostopnosti žensk do babiških storitev in nege vsako leto umre na tisoče žensk ter trije milijoni novorojenčkov v prvem tednu po rojstvu.

Veliko pomanjkanje babic po vsem svetu

Po svetu primanjkuje kar 350 tisoč babic. V Sloveniji je v register izvajalcev dejavnosti babiške nege vpisanih 640 babic, 382 babic pa je pridobilo licenco za delo. Na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ob podatku o številu smrti poudarjajo, da se vsaki tragični smrti matere pridruži 20 žensk z resnimi in dolgotrajnimi posledicami zaradi nosečnosti, poroda ali splava. Kot poudarjajo v strokovni sekciji medicinskih sester in babic, se babice zavedajo prednosti sistema "ena porodnica-ena babica", a ta žal ni vzpostavljen, zato včasih babica sodeluje z dvema porodnicama hkrati.

50 odstotkov žensk rodi brez strokovne pomoči

V omenjeni strokovni sekciji ob svetovnem dnevu babic opozarjajo na pomen in vlogo babic v slovenskem zdravstvenem sistemu in se zavzemajo za to, da bi babice začele delovati tudi v osnovni zdravstveni oskrbi. "Babice predstavljajo pomemben člen v zagotavljanju kakovostnega zdravstvenega varstva žensk. Vsaki nosečnici bi morali omogočiti kontinuirano babiško skrb. To pomeni strokovno oskrbo ženske v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju ter skrb za novorojenčka, ki bi jo izvajala babica," je za Radio Ognjišče povedala predsednica omenjene strokovne sekcije, Anita Prelec. Prav zato v Sloveniji po mnenju sekcije nujno potrebujemo babice na primarnem nivoju. Žal pa je trenutna organizacija zdravstvenega varstva taka, da se v večini primerov ženska in babica spoznata šele ob prihodu v porodnišnico, dodajajo v sekciji. V sekciji se zavzemajo, da bi vpeljali babico že v predporodnem obdobju, porodnice pa ne gre zanemarjati tudi v poporodnem obdobju.

Nosečnost ni bolezensko stanje

Prelčeva je povedala, da babice zagovarjajo dejstvo, da sta nosečnost in porod normalni fiziološki stanji v življenju vsake ženske. Meni, da včasih na nosečnost in porod gledamo kot na bolezensko stanje. Vloga babice je tako tudi v promociji zdrave nosečnosti in normalnega poroda.

Sicer pa so se babice tudi letos ob svetovnem dnevu tega poklica zbrale na Šmarni gori, medtem ko so študenti babištva s Fakultete za zdravstvo svoj poklic predtavili na Prešernovem trgu in ostalih fakultetah.

Slovenija, Svet
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...