Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Regrat (foto: ARO)
Regrat | (foto: ARO)

S pravilno prehrano do zdravja

Oddaje | 09.04.2010, 12:08

Na Radiu Ognjišče že več let pripravljamo nekaj minutne pogovore s strokovnjakinjo za prehrano Marijo Merljak. Na sporedu so v programu petkovega dopoldneva ob 13.15. Rubrike imajo med poslušalci precejšen odmev, saj se vse več ljudi zaveda, kako pomembna je polno vredna prehrana za ohranitev zdravja in s tem tudi dobrega počutja.

Ključ zdrave prehrane je prava izbira

Pomembno je izbrati jedi, s katerimi so obroki uravnoteženi. Samo tako dolgoročno ohranimo kakovost življenja. Kaj torej jesti, kakšna naj bo naša prehrana, kako si lahko pomagamo pri določenih zdravstvenih težavah s pravilno izbrano hrano, to so vsebine pogovor z Marijo Merljak. Tovrstno znanje, ki so ga naši predniki že imeli, smo v sodobni družbi izgubili. Hiter način življenja s premalo zdravega gibanja, kronično pomanjkanje časa, stres, široka ponudba industrijsko predelane hrane so osnovni in le nekateri vzroki za številne pojave sodobno razvijajočih bolezni. Nepravilna in tudi preobilna prehrana je skupna skoraj tretjini prebivalcev v industrializiranih deželah. Med njimi smo tudi Slovenci, če si to priznamo ali ne.

Nikoli ni prepozno za spremembe

V zadnji rubriki smo na primer opozorili na rastlino, ki se nam dobesedno ponuja na pomladno prebujajočih travnikih. To je regrat. Najbolj razširjena uporaba regrata je gotovo svež v obliki solate, ki krepi organizem, vpliva na izboljšanje presnove, čisti kri in je zato uporaben pri protinu, mišičnem revmatizmu, kožnih ekcemih, lišajih, akutnih oteklinah, čirih, krvnih boleznih, pri težavah s tolščo, starostnih pojavih, slabem apetitu, lenem črevesju, motnjah v delovanju jeter in žolčnika, pri prsni in trebušni vodenici, tudi pri sladkorni bolezni. Regrat je diuretik (spodbuja odvajanje, tudi izločanje žolča) in antirevmatik. Po ljudskem izročilu se uporablja proti zastoju seča in ledvičnim kamnom. Močni sečni tok potegne s seboj ledvični pesek. Uporaben je pri prebavnih motnjah, saj pospešuje delo izločevalnih žlez. To pomeni, da se v želodcu izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter in sokov iz trebušne slinavke. Priporoča se pri težavah z žolčevodom in jetri, ob žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, zlatenici in za lajšanje začetnih stopenj ciroze jeter. Učinkovit je tudi pri ledvenem useku, obrabljenih sklepih in vnetju išiasa.

Drug način uporabe je na primer regratov čaj iz posušenih korenin ali cvetov, slednji se uporablja tudi za beljenje sončnih peg. Poznamo pa še regratovo tinkturo in sirup. No, nekateri pa se lotijo celo priprave regratovega vina.

Zdravje-naša odločitev?

Ob naštetih koristih in zdravilnih učinkovinah regrata je odveč kakršnokoli dopolnilo. Le povabilo k poslušanju posnetka pogovora s strokovnjakinjo za prehrano, najdete jih tudi v našem audio arhivu. Redno pa so v programu vsak petek ob 13.15. Za dobro počutje in omilitev morebitnih bolezni lahko s pravilno prehrano naredimo veliko, zato naj bo zdravje naša odločitev.

Oddaje
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...