Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Cvetje pred predsedniško palačo (foto: www.prezydent.pl)
Cvetje pred predsedniško palačo

Žalna slovesnost na Poljskem bo v soboto

Svet | 12.04.2010, 15:47 Petra Stopar

Na Poljskem je danes tretji dan žalovanja za žrtvami sobotne letalske nesreče pri Smolensku na zahodu Rusije. Poleg poljskega predsednika države Lecha Kaczynkega so v njej umrli številni visoki predstavniki politike in vojske ter drugih pomembnih osebnosti. Uradni pogreb za žrtve bo predvidoma v soboto.

Kot je znano, je letalo strmoglavilo na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu, ki ga je med drugo svetovno vojno zakrivila Sovjetska zveza. V Varšavo medtem s celega sveta prihajajo izrazi sožalja.

Sobotna nesreča, katere vzrok še iščejo, ruski preiskovalci pa so izključili možnost tehnične napake, je presunila Poljsko in Evropo. Na Poljskem so enotedensko žalovanje razglasili že v soboto, danes med drugim žalujejo tudi v Rusiji, Ukrajini in Litvi, dogodek pa bo obeležila tudi Evropska unija. V spomin na pokojnega poljskega predsednika so zastave spuščene na pol droga, vsi sestanki na evropski ravni se začenjajo z dvema minutama molka. Rektor semenišča Odrešenikove Matere v Varšavi dr. Lojze Oberstar je v pogovoru za naš radio povedal, da Poljska žaluje, a zelo dostojanstveno: „Moli se veliko, včeraj so bile maše povsod, vsaka župnija je imela popoldne posebno mašo za pokojne, ker to je le, res, kot pravijo, narodna tragedija.“ Krsto s posmrtnimi ostanki Kaczynskega  so v Varšavo prepeljali že včeraj, ko je ulice preplavilo več tisoč ljudi. Predsednikovo krsto so sprejeli z vojaškimi častmi in molitvijo, ki jo je vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz. Danes so le identificirali tudi posmrtne ostanke prve dame.

Med žrtvami nesreče so bili poleg politikov tudi predstavniki Cerkve. „Umrl je vojaški škof Tadeusz Ploski, pravoslavni nadškof Miron Chodakowski, evangeličanski pastor Adam Pilch in drugi, ki so skrbeli za katinske družine, skupaj je umrlo deset duhovnikov,“ našteva dr. Oberstar. Ob sprejemu posmrtnih ostankov svojih staršev sta bila vidno pretresena predsednikova hči in brat dvojček Jaroslaw, vodja stranke Resničnost in pravičnost. Kaczinsky, ki je bil katoličan, je bil nemalokrat žrtev pritiskov, zlasti novinarjev, pravi Oberstar, ki nam je zaupal naslednji dogodek: „Zanimivo je to, da je on (Kaczynski) v petek reku 'V Katinu moram biti pri sv. obhajilu', zato se je spovedal in tudi rektor katoliške univerze je rekel, da se je zelo veselil tega obiska“.

Uradna žalna slovesnost za predsednikom in ostalimi 95 žrtvami strmoglavljenja letala bo v soboto na varšavskem trgu Pilsudski, je povedal predsednik sejma Bronislaw Komorowski, ki je po smrti Kaczynskega prevzel dolžnosti predsednika države. V teh časih pa strankarska pripadnost nima teže, saj kot pravijo, ni ne levice ne desnice. Glede nesreče, ki je v duhu močno povezana s pobojem poljskih vojakov v Katinskem gozdu na zahodu Rusije, pa je Oberstar dejal, da se je nekaj premaknilo. „Ne samo to, da sta se zelo prisrčno objela Putin in premier Tusk, ampak tudi drugače ljudje zelo sočustvujejo, tako da mislim, da bo to dobro služilo odnosom med narodoma.“

Vzrok nesreče še preiskujejo

Ugibanja o tem, zakaj je prišlo do tragične nesreče, se nadaljujejo. Preiskovalci so v soboto našli črni skrinjici, a prepisa pogovorov v letalski kabini pred nesrečo še nimajo. Znano je, da je do nesreče prišlo zato, ker se je pilot kljub opozorilom kontrolorjev zaradi goste megle in pozivom, naj preusmeri letalo, odločil za pristanek v Smolensku. Mediji poročajo, da naj bi pilot po treh neuspešnih poskusih še v četrto poskušal pristati na letališču zato, ker naj bi to od njega zahteval prav Kaczynski. Po drugi strani pa je ruska državna televizija poročala, da poljska posadka pri sporazumevanju s kontrolorji ni dobro govorila rusko, a so poljski preiskovalci to zanikali in dejali, da je pilot ruščino obvladal. Neobičajno je sicer, da v ruskem nadzornem centru na letališču Smolensk v trenutku pristajanja letala ni bilo osebe, ki bi govorila angleško, saj je znanje angleščine eden izmed pogojev za delo v letalskem prometu.

Številni izrazi sožalja

Na Poljsko pa še naprej prihajajo sožalja z vseh koncev sveta. Sožalje sta med številnimi državniki in verskimi voditelji izrekla tudi predsednik bosanske škofovske konference in hrvaški kardinal. Predsednik škofovske konference Bosne in Hercegovine banjaluški nadškof Franjo Komarica je predsedniku poljske škofovske konference nadškofu Jozefu Michaliku zapisal: „Z velikim začudenjem smo preko domačih medijev izvedeli za veliko tragedijo letala, v katerem je bila državna in cerkvena delegacija na čelu z vašim predsednikom države Lechom Kaczynskim in vojaškim škofom Tadeuszom Ploskim, ki je potovala na slovesnost 70. obletnice velike tragedije vašega naroda – v Katin blizu Smolenska. V imenu vseh članov škofovske konference BiH in tudi vseh vernikov, vsej škofovski konferenci, Cerkvi in vaši državi izražam iskreno sožalje v tej žalosti. Usmiljenemu Bogu priporočamo ranjene duše in molimo za vse tiste, ki so umrli v tej nesreči,“ je zapisal škof Komarica.

Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić pa je predsedniku poljske škofovske konference zapisal, da molijo za vse žrtve in prizadete ter prosijo Gospoda, naj jim pomaga. „Z veliko žalostjo sem sprejel novico o veliki žalosti, ki je te dni zajela poljski narod: letalska nesreča, v kateri sta umrla poljski predsednik Lech Kaczynski in njegova žena, drugi predstavniki političnega in vojaškega vrha, verski predstavniki in številne druge osebe. V tem trenutku osupla Cerkev v Zagrebu v molitvi izraža iskreno sočutje s poljsko Cerkvijo in narodom,“ je zapisal kardinal Bozanič.

Poljsko veleposlaništvo v Sloveniji pa je za pokojnim predsednikom in drugimi žrtvami v svojih prostorih v Ljubljani odprlo žalno knjigo. Veleposlaništvo se je hkrati zahvalilo za vse izrečeno sožalje in podporo.

 

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...