Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. (foto: CTV)
Benedikt XVI.

So mediji zlorabili veliko noč?

Cerkev po svetu | 08.04.2010, 10:48

Katoliški voditelji po vsem svetu so izrazili solidarnost s papežem v enotnem odgovoru na poskuse nekaterih medijev, da bi njega osebno povezali s primeri spolnih zlorab, ki so dosegli vrelišče v velikem tednu. Neki prelat je pripomnil, da pokrivanje medijskih pritiskov s prihodom velike noči ni naključje.

Nekateri mediji skušajo podcenjevati dejstva in izsiljevati razlage

Vatikanski časopis L'Osservatore Romano je v nedeljski izdaji objavil besede številnih katoliških škofov, med katerimi je bil tudi komentar nadškofa v Santo Domingu kardinala Nicolasa de Jesusa Lopeza Rodrigueza. Na tiskovni konferenci prejšnji teden je rekel, da Benedikt XVI. v odzivanju na primere ohranja trdnost, razvidnost in strogost, čeprav nekateri mediji skušajo podcenjevati dejstva in izsiljevati razlage. Škof je še povedal, da je osnovni razlog za ofenzivo nekaterih proti papežu v Združenih državah in Evropi trdno stališče Cerkve v obrambo življenja in njeno zavračanje zločina splava.

Cerkev ne bo trpela ali zagovarjala spolnih zlorab mladoletnih

Nekateri medijski viri skušajo v zadnjih dneh papeža povezati tudi s tem, da je napačno obravnaval primere zlorab v nadškofiji München-Freising, kjer je bil pred 30 leti škof, ter druge, ki so prihajale v Vatikan, ko je bil prefekt Kongregacije za nauk vere.

Mehiški škof Felipe Arizmendi Esquivel iz San Cristobala de Las Casasa je v nedeljo govoril o papeževem delovanju. Dejal je, da je te primere, ko je bil münchenski nadškof in prefekt Kongregacije za nauk vere, vedno obravnaval z največjo rahločutnostjo in s skrajno odgovornostjo.

Nadškof kardinal Norberto Rivera iz Mexico Cityja je dejal, da Cerkev nikakor ne bo trpela ali zagovarjala spolnih zlorab mladoletnih in tega, da se mora papež zaradi dejanj nekaterih nepoštenih duhovnikov, zločincev soočati z obrekovanjem in napadi, ki jih zaznamujejo laži in strahopetnost.

V naših demokratičnih deželah so kristjani še vedno državljani na ravni drugih

Pariški nadškof kardinal Andre Vingt-Trois je med pridigo pri krizmeni maši dejal, da moramo skozi preizkušnje Cerkve v teh trenutkih opaziti tudi ofenzivo avdiovizualnih medijev, ki praznujejo veliko noč na svoj način tako, da se v velikem tednu osredotočijo na kritiziranje Cerkve in krščanske vere. Najbolj dovzetni so za te napade tisti, ki so manj seznanjeni in manj udeleženi v življenju Cerkve, ki so bombardirani s sporočili, ki se kažejo kot kritika, pa niso nič več kakor propaganda, velika propaganda. „V naših demokratičnih deželah so kristjani še vedno državljani na ravni drugih, to pa gotovo niso pri obravnavanju medijev,“ je dejal pariški nadškof.

Kritiziranje in nerazumevanje je vedno bilo in vedno bo

L'Osservatore Romano je v članku poudaril, da s temi in drugimi sporočili Cerkev dodaja boleče priznanje napak preteklosti in nebo dovolila nobenih poskusov, da bi jo prestrašili, da bi jo odvrnili od dolžnosti, da poda pojasnilo.

V pogovoru za italijanski časnik La Stampa je kardinal Roger Etchegaray dejal, da je kritiziranje in nerazumevanje vedno bilo in vedno bo. „Naša dolžnost je, da Kristusovo besedo oznanjamo vsem. Vedno bodo ljudje, za katere naša dejanja ne bodo nikoli dovolj ali ustrezna, ampak bo štela le učinkovitost posredovanja ter čistost srca, s katerima to delamo za skupni blagor,“ je dejal kardinal Etchegaray, ki je tudi poudaril, da je pot, ki nas bo popeljala iz tega viharja to, da sledimo zgledu papeža Benedikta XVI.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...