Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papeževa palača v Castel Gandolfu (foto: Wikipedia)
Papeževa palača v Castel Gandolfu | (foto: Wikipedia)

Papež o vlogi, ki so jo pri širjenju novice o vstajenju imeli angeli

Papež in Sveti sedež | 05.04.2010, 14:55

Papež Benedikt XVI. se po koncu osrednjih velikonočnih slovesnosti v Vatikanu od nedelje zvečer nahaja v svoji rezidenci v Castel Gandolfu. Tam se je na velikonočni ponedeljek opoldne srečal z zbranimi verniki ter jim spregovoril z balkona notranjega dvorišča apostolske palače. Množica zbranih ga je navdušeno pozdravljala in nato pozorno prisluhnila njegovemu razmišljanju o dogodkih velikonočnega jutra.

Papež Benedikt XVI. se je v svojem ponedeljkovem opoldanskem nagovoru ustavil pri vlogi, ki so jo pri širjenju novice o Jezusovem vstajenju imeli angeli. Spomnil je, da je evangelist Matej zapisal: „In glej, nastal je močan potres, kajti Gospodov angel je prišel iz nebes. Pristopil je in odvalil kamen ter sédel nanj. Videti je bil kakor blisk in njegovo oblačilo je bilo belo kakor sneg“ (Mt 28,2-3). Vsi evangelisti poročajo o tem, da je ženam, ki so našle prazen grob, angel oznanil, da je Jezus vstal od mrtvih. Pri Mateju je zapisano, da je angel rekel ženama: »Ne bojta se! Vem, da iščeta Jezusa, križanega. Ni ga tukaj. Obujen je bil, kakor je rekel!”(Mt 28,5-6) in nato jim pokaže prazen grob ter naroči, naj to oznanijo učencem. Pri Marku pa je angel opisan kot “mladenič, ki je sedèl na desni strani, ogrnjen z belim oblačilom” (Mr 16,5-6) ter jim je dal enako naročilo. Tudi Janez govori o dveh angelih v belih oblačilih, ki ju Marija Magdalena zagleda med jokom v bližini groba in jo vprašata: “ Žena, zakaj jokaš?” (Jn 20,11-13).

Vendar izraz “angel” - po papeževih besedah - lahko pomeni ne le duhovna bitja, obdarjena z razumom in voljo, ki so v Božji službi in njegovi poslanci. Antični krščanski pisatelj Tertulian namreč tudi Jezusa imenuje angela; angela v smislu poslanstva, ki mu je zaupano, da svetu oznani neizmerno Očetovo ljubezen in njegov veliki načrt prenove človeštva.

Bodite oznanjevalci Jezusovega vstajenja

Nato je sveti oče povabil, naj se zamislimo o naročilu, ki ga je Vstali dal apostolom z besedami: „Kakor je Oče mene poslal, tako jaz pošiljam vas“ (Jn 20,21) ter jim ob tem posredoval svojega Svetega Duha. To pomeni, da kakor je Jezus glasnik ljubezni Boga Očeta, tako moramo tudi mi biti pričevalci Kristusove ljubezni. Sveti oče zato spodbuja, naj bomo oznanjevalci Jezusovega vstajenja, njegove zmage nad zlom in smrtjo in prinašalci njegove Božje ljubezni. Gotovo je, da bomo ob tem še vedno ostajali ljudje, a bomo hkrati imeli poslanstvo angelov, Kristusovih glasnikov. To nam je sicer podeljeno že s krstom in sveto birmo, duhovniki pa ga na poseben način prejmejo z zakramentom mašniškega posvečenja.

Svoj opoldanski nagovor pred molitvijo in blagoslovom je papež Benedikt XVI. sklenil s prošnjo k Mariji, nebeški Kraljici, ki naj nam pomaga v polnosti sprejeti milost velikonočne skrivnosti in postati pogumni in veseli oznanjevalci Kristusovega vstajenja.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...