Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

P. Cantalemessa: Kristus nam kaže poraz nasilja

Cerkev po svetu | 02.04.2010, 20:27

Obrede velikega petka je v baziliki svetega Petra vodil papež Benedikt XVI., vernike pa je nagovoril papeški kapucinski pridigar, pater Raniero Cantalamessa. V svoji pridigi je poudaril dramo, v kateri se znajdejo ženske, nad katerimi se vse preveč pogosto in neusmiljeno razdivja nasilje. Pater Cantalamessa je še dejal, da je Kristus z žrtvijo na križu najboljši in največji zaveznik žrtev zlorab, ob tem pa nam nenehno kliče v spomin dejstvo, da je nasilje vselej poraženec.

Potrebno je pravilno razumeti znamenje

Kapucinski pridigar Raniero Cantalamessa je homilijo pri obredih velikega petka začel s citati iz pisma Hebrejcem, ki opisuje Kristusa kot duhovnika in žrtev ob enem. To pismo nam edino govori o Kristusu kot velikem duhovniku, tistem, ki za nas daruje in se daruje kot spravo za naše grehe. Pater je ob tem močno poudaril pomen pravilnega razumevanja Kristusove daritve, tako pri duhovnikih, kot pri laikih. Potrebno je pravilno razumeti znamenje, je še nadaljeval pater, ki nam ga je zapustil Kristus, da bi lahko resnično živeli krščanstvo v vsej njegovi razsežnosti in zahtevnosti. Vsak duhovnik namreč dar daruje, Kristus pa je daroval samega sebe, je poudaril pater.

Kristus s svojo daritvijo na križu prinaša globoko in izjemno sporočilo za sedanjost

V nadaljevanju je še povedal, da je v osrčju vsake svetovne religije žrtvovanje, ki v mnogih religijah prinaša nasilje in umor. Ob tem je povzel misel spreobrnjenega filozofa iz 30-ih let prejšnjega stoletja, Reneja Girarda, ki poudarja, kako je Kristusova daritev in skrivnost križa popolnoma ločila povezavo med religijo in nasiljem. Kristus je namreč, ob tem ko je postal žrtev, enkrat za vselej ukinil vsako žrtvovanje, ki bi bilo povezano nasiljem. V tem pogledu, je še povedal Cantalamessa, Kristus s svojo daritvijo na križu prinaša globoko in izjemno sporočilo za sedanjost, saj sporoča svetu, da je nasilje zastarel in preživet ostanek iz primitivnega obdobja človeške zgodovine. Ob tem pa nam Kristus nenehno kaže poraz nasilja in nas usmerja k obrambi šibkih, tistih na katerih se je tudi danes razdivjalo nasilje. Ta obramba svetosti življenja je namreč, po pridigarjevih besedah, otrok krščanstva. Cantalamessa je ob tem še opozoril na nasilje, ki je največkrat očem skrito, to pa je nasilje nad ženami, ob tem pa je poudaril da je Kristus z žrtvijo na križu najboljši in največji zaveznik žrtev zlorabe in domačega nasilja. Svojo pridigo je pater Raniero Cantalamessa zaključil z omembo zanimivega naključja, saj letos krščanska velik noč sovpada z judovsko pasho, ob tem pa je našim starejšim bratom zaželel lepe in blagoslovljene praznike.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...