Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Video: Kristus se nas dotakne preko materialnih dobrin

Cerkev po svetu | 01.04.2010, 14:18

Danes obhajamo veliki četrtek. Z večerno sveto mašo Jezusove zadnje večerje bomo vstopili v velikonočno tridnevje. Spominjamo se namreč Jezusove postavitve svete evharistije in s tem tudi duhovništva, pa tudi njegove zapovedi: Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.

Dan pa je dopoldne zaznamovala krizmena maša, med katero so duhovniki obnovili svoje obljube, škofje pa so posvetili oljčno olje v sveto krizmo ter blagoslovili krstno in bolniško olje.

V vatikanski baziliki je sveto mašo daroval papež Benedikt XVI. Ob njem so somaševali številni kardinali, škofje in duhovniki, ki se ob tej priložnosti mudijo v Rimu. To je tudi znamenje bratstva in edinosti med pastirjem Cerkve in njegovimi brati v duhovniškem poklicu. Vsem zbranim je sveti oče spregovoril o pomenu in globini zakramentov ter njihovem konkretnem pomenu za odnos med Bogom in človekom. Ob zakramentih se je papež ustavil pri štirih ustvarjenih prvinah, na katerih po papeževih besedah, slonijo krščanski zakramenti. Papež je še poudaril, da se nas Bog dotika prek materialnih dobrin, zakramenti pa so dokaz, da je Bog tisti, ki nas prvi nagovarja, kliče in nas z svojo milostjo vodi k sebi.

Papež Benedikt XVI.
Papež med krizmeno mašo © CTV
Kristus je zmagal s svojo ljubeznijo

Papež je zakramente naslonil na štiri stebre, ki utelešajo nevidno stvarnost Božje milosti na zemlji in sestavljajo bistvo zakramentov, ki jih je Bog podaril človeku. Prvine, ki jih je papež omenil so voda, pšenični kruh, vino in olivno olje, sam pa jih je povezal z zgodovino Božjega razodetja ljudem. Voda je namreč po papeževih besedah, osnovna prvina in pogoj vsakega življenja, ter izvirno znamenje, ko pri krstu postanemo kristjani in doživimo novo rojstvo. Pšenični kruh, je še povedal papež, nas vpelje v vsakdanje življenje, vino nas kliče k slavju, olje pa ponazarja tako hrano, kot zdravilo, lepoto in moč, ter nas pripravlja na boj. Biti kristjan, biti Kristusov pomeni biti maziljen, olje pa tako ponazarja resnično pripravljenost predanosti Bogu, kot je bil Kristus, maziljeni, popolnoma poslušen nebeškemu Očetu. Papež je nadalje povzel bistvo svetih olj in poudaril kako le ta povezujejo vse liturgično leto. Ob razlagi in pomenu olivnega olja je papež sklenil, da je drevo, s katerega pridobivamo sad za olje postal temeljni simbol miru in nenasilja, kar povzema bistvo krščanskega življenja. Kristjani bi torej, po papeževih besedah, morali biti ljudje miru, ljudje, ki prepoznavajo in živijo skrivnost križa kot skrivnost sprave. Kristus namreč ni zmagal z mečem, temveč s križem, tako, da je presegel sovraštvo, zmagal je z največjo močjo svoje ljubezni do človeka. Tako Kristusov križ, nadaljuje papež, jasno izreka svoj ne nasilju in tako zarisuje

Papež med mašo
Papež med krizmeno mašo © CTV
Božjo zmago, ki nam podarja novo življenje v Kristusu. Trpeči Kristus je bil namreč v svojem trpljenju iz ljubezni bil močnejši od tistih, ki so ga križali, je poudaril papež. Ob tem je nagovoril duhovnike in takole povzel bistvo Kristusove daritve na križu: »V darovanju samega sebe na križu je Kristus premagal nasilje. Kot duhovniki smo v skupnosti z Jezusom Kristusom poklicani biti možje miru, poklicani smo k uporu zoper nasilje in k zaupanju v največjo moč ljubezni.«

Ob začetku velikonočnega tridnevja bo v lateranski baziliki ob 17. uri in 30. minut papež daroval sveto mašo velikega četrtka. Pri maši bo umil noge dvanajstim duhovnikom, ob tem pa bodo po starem običaju prisotne povabili naj prispevajo svoj dar za uboge in pomoči potrebne. Letošnjo nabirko bodo namenili semenišču na Haitiju, ki je ob zadnjem potresu utrpel škodo. Po sveti maši bodo Najsvetejše odnesli v za to pripravljen prostor, ki spominja na osamljenost Oljske gore in Jezusovo smrtno stisko.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...