Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Vse bližje osrednjemu dogodku Cerkve na Slovenskem v letu 2010

Slovenija | 28.04.2010, 11:44

Še mesec in pol nas loči od pomembnega dogodka: prvega slovenskega evharističnega kongresa s predvideno razglasitvijo prvega slovenskega mučenca Lojzeta Grozdeta za blaženega. Papeža Benedikta XVI. bo na evharističnem slavju zastopal državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Ob evharistiji, ki je največji dar Jezusa Kristusa Cerkvi, želi Cerkev na Slovenskem prenoviti oznanjevanje, bogoslužje in služenje bližnjim. "Gre za poživitev nove evangelizacije in zavesti odgovornosti vseh krščenih, kot tudi za poživitev obhajanja nedeljske svete maše in spoštovanja nedeljskega počitka, za poglobitev češčenja evharistije zunaj maše in ne nazadnje za dobrodelnost, skrb in ljubezen do bližnjega, zlasti tistega v potrebi, ki mora postati način življenja vsakega kristjana," je zapisal glavni tajnik Odbora za pripravo SEK Alojzij Snoj. V Novem mestu na Škofijskem evharističnem dnevu je na pomen obhajanja svete maše opozoril tudi profesor Drago Ocvirk, ki nas je povabil, da naj prihajamo v cerkev. „Srečujmo se tam s Kristusom in se osebno in skupno odzovimo njegovemu pozivu naj evangelij ponesemo v vse pore našega naroda in družbe. Da bo tako Kristusov duh svobode in ljubezni v narodu in naši družbi prebudil voljo in veselje do življenja in jima tako odpiral obzorja upanja in prihodnosti,“ je poudaril Ocvirk.

Sicer pa bomo v pripravi na kongres v nedeljo, 30. maja, na praznik Rešnjega telesa in krvi, 3. junija, in v nedeljo, 6. junija obhajali tridnevnico. Na 13. junij nas bo pripravljalo tudi tridnevno romanje milostne podobe Marije Pomagaj z Brezij v Celje, ki bo povezano z neposrednimi radijskimi prenosi na našem radiu. Med posebnimi skupinami, ki so povabljene na kongres, so mladi, ki se bodo zbrali v župnijski cerkvi na Teharjah v soboto, 12. junija do 21.00 in nato poromali peš v Celje, kjer se bo ob 24.00 pričelo nočno bdenje v cerkvi Sv. Duha. V nedeljo pa bodo mladi v procesiji ponesli milostno podobo Marije Pomagaj na stadion. Za vsakega udeleženca bo pripravljena vrečka, v kateri bodo kapa, pelerina, spominski podobici in bogoslužna knjižica.

O kongresu bodo v torek spregovorili tudi na posebni novinarski konferenci v Ljubljani. Na njen bosta sodelovala ljubljanski nadškof Anton Stres kot predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan kot predsednik Odbora za pripravo Slovenskega evharističnega kongresa. Voditelji pododborov bodo na voljo za odgovore na vsebinska in tehnična vprašanja. Pogovor bo moderiral koordinator priprav na SEK Franci Trstenjak.

Več o SEK

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...